FOTO | Ovo su najpouzdaniji automobili u 2023. godini

Auto 11. lis 202314:03
Lexus

Kvaliteta Lexusovih vozila još je jednom potvrđena prvim mjestom u godišnjem istraživanju pouzdanosti britanskog časopisa What Car?. Zašto kažemo potvrđena? Zato jer je to već sedmi put da ova luksuzna japanska marka odnosi ovu titulu.

“Ako vam je pouzdanost prioritet, Lexusovi modeli su najbolji izbor. Ne samo da njegovi modeli rijetko pogriješe, nego i kada se pogriješe, njegovi zastupnici rješavaju sve probleme brzo i bez troška za vlasnike. Marka je ta koja prednjači na polju pouzdanosti”, rekao je Claire Evans, urednik časopisa What Car? i osoba koja stoji iza ovog istraživanja provedenog 2022. godine.

Gotovo 25.000 vozača sudjelovalo je u istraživanju o automobilima koji imaju najbolje i najgore rezultate kada je riječ o kvarovima. Rezultati, koji su obuhvatili 32 marke i 178 različitih modela starih do pet godina, pokazali su da je Lexus postigao ocjenu od 98,3 posto, uzimajući u obzir ne samo broj kvarova koji su se pojavili, već i koliko je vremena trebalo da se isti isprave, kao i koji su troškovi popravaka.

Složena tehnologija

Lexus je briljirao u svim kategorijama, ponajviše u klasi obiteljskih SUV-ova gdje je prva generacija NX bila na vrhu s 99,8 posto. Potpuno novi, trenutni NX drugi je s 99,4 posto, a UX treći s 99,3 posto.

Lexus RX zauzeo je drugo mjesto među velikim SUV vozilima s rezultatom od 98,6 posto. Srednja limuzina Lexus IS možda više nije u prodaji, ali vlasnici još uvijek cijene njegovu izdržljivost, pa je bila je na vrhu klase automobila srednje klase s rezultatom od 98 posto, pobijedivši Audi A3 limuzinu i BMW serije 3.

Lexus

Ipak, najizdržljiviji model od svih bio je kompakt Lexus CT, s ocjenom pouzdanosti od 99,3 posto. Samo 6 posto vlasnika CT-a moralo je nazvati servis kako bi riješili problem, a sav posao obavljen je u roku od jednog dana bez ikakvih troškova, čak i na automobilima koji su bili izvan početnog trogodišnjeg jamstvenog roka.

Lexus

Čak i u većim SUV klasama, koje uključuju neke od najmanje pouzdanih modela u prodaji, modeli japanske marke pokazuju dobre rezultate. Na primjer, luksuzni SUV Lexus RX dobio je rezultat od 96,6%.

Sveukupno, samo 6 posto Lexusovih modela o kojima smo govorili imalo je greške, a većina njih je bila manja. Većina vozila je, unatoč tim greškama, bila u voznom stanju, a 69 posto ih je popravljeno u jednom danu ili manje. Prijavljeni problemi odnosili su se na šest područja: klima uređaj, multimedijalni sustav, unutrašnje obloge, 12-voltnu bateriju, karoseriju i ovjes.

Iako su svi Lexusovi modeli bili hibridi, sa složenom tehnologijom ispod poklopca motora, nijedan od njih nije imao problema s pogonskom baterijom, motorom ili povezanim električnim sustavima. Štoviše, vlasnici automobila koji su imali greške bili su izuzetno zadovoljni jer je 80 posto popravaka odrađeno besplatno, a za one koji su morali platiti, račun je iznosio 250 eura ili manje.

Najpouzdaniji mali automobil

Na drugom mjestu je, nimalo iznenađujuće, Toyota, koja je i vlasnik Lexusa, s ocjenom od 97,2 posto.

Gradski automobil Toyota Aygo i drugi pristupačni benzinski modeli prošli su jednako dobro kao i njegovi veći hibridni modeli. Samo 6 posto Aygoa je morali na popravak i svi su popravljeni unutar tjedan dana bez ikakvih troškova za vlasnike. Nije ni čudo što je dobio ocjenu pouzdanosti od 99,1 posto, što ga čini najpouzdanijim malim automobilom koji možete kupiti.

Toyota

Benzinske i hibridne verzije Toyote Auris i Toyote Corolle također su dobro prošle, postigavši ocjene više od 97 posto. Model s najviše bodova od svih bila je Toyota RAV4, s gotovo savršenih 99,5 posto.

Savršena ocjena

Na treće mjesto smjestio se još jedan “Japanac” – Mitsubishi, s ocjenom od 9 posto.

Mnogi vlasnici Mitsubishija bili su shrvani kada je ova marka najavila povlačenje iz Europe. Što i ne čudi, jer ima snažnu reputaciju pouzdanosti. SUV model Mitsubishi Eclipse Cross bio je jedan od samo četiri modela koji su dobili ocjenu od 100 posto. To znači da se niti jedan primjerak u istraživanju nije pokvario, niti je svog vlasnika koštao u popravcima.

Mitsubishi

Mitsubishi Outlander PHEV plug-in hibrid također je uzor pouzdanosti, s rezultatom od 96 posto. Manje od 10 posto Outlandera se pokvarilo, a oni koji jesu su popravljeni besplatno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.