Ovo su rabljeni automobili s najčešće vraćenom kilometražom, na jednom “skinuli” čak 450.000 km

Auto 27. velj 202421:17 0 komentara
Aleksandr Kondratov / Alamy / Alamy / Profimedia

Kupovina rabljenih automobila zna biti vrlo stresna jer je riječ o vrlo netransparentnom tržištu. No i to se polako mijenja.

Tako je istraživanje carVerticala, tvrtke za obradu podataka o automobilima, otkrilo kako je gotovo polovica automobila marke BMW na platformi bila oštećena. Ista je marka također popularna i među lopovima, s udjelom od 17,7 %. Valja napomenuti kako je BMW, zajedno s Volkswagenom, ujedno i najpopularnija marka među rabljenim vozilima.

Važan podatak je da je u 2023. godini, 7,5 % svih vozila provjerenih na ovoj platformi imalo je vraćenu kilometražu od ukupno 7,7 milijardi kilometara.

Svaki 13. automobil ima vraćenu kilometražu

Od svih vozila provjerenih na carVerticalu u 2023. godini, 7,5 % imalo je vraćenu kilometražu. To znači da jedan od 13 automobila na tržištu ima izmijenjen brojač kilometara, što dovodi do toga da kupci previše plaćaju za takvo vozilo. Ova je platforma zabilježila ukupno 7,7 milijardi vraćenih kilometara, što je blagi porast u odnosu na 7,4 milijarde godinu ranije.

Najveće vraćanje kilometraže zabilježeno je na Volvu V70, i to za nevjerojatnih 450.000 kilometara. Možete samo zamisliti koja je bila stvarna kilometraža prije vraćanja. Međutim, nitko ne može pobijediti Toyotu RAV4 koja je brojala 993.000 kilometara. U ovom trenutku je vjerojatno prešla i milijun kilometara, što je respektabilna brojka za svaki motor.

Određene marke vozila podložnije su prevarama s kilometražom. Čak 14,3 % svih Opelovih automobila imalo je vraćenu kilometražu, što naglašava važnost provjera povijesti prilikom kupnje rabljenog automobila. Iza Opela slijede Jeep (12,8 %), Land Rover (11,4 %), Lexus (10,8 %) i Porsche (10,5 %).

carVertical

Vraćanje kilometraže češće je kod starijih automobila. Podatci kažu kako 13,8 % svih automobila proizvedenih 1995. godine ima vraćenu kilometražu, što aute proizvedene ove godine čini najrizičnijima za kupnju.

carVertical

Prevare s kilometražom također su česte kod automobila proizvedenih između 2012. i 2016. godine, gdje je stopa prevara oko 11%. Brojačima kilometara na novijim automobilima može se pristupiti pomoću posebnih dijagnostičkih alata na računalu i ne zahtijevaju mehaničku intervenciju.

Najčešće provjeravan automobil u 2023.

Kada je riječ o omiljenim vozilima među korisnicima platforme, prvo mjesto zauzima BMW s udjelom od 14,7 %. To znači da je jedan od sedam automobila provjerenih na platformi proizveo ovaj proizvođač. Volkswagen (14,3 %), Audi (11,9 %), Mercedes-Benz (8,4 %) i Ford (5 %) također su bili popularni izbori.

Najpoželjniji model na carVerticalu u 2023. bio je Volkswagen Golf (kojemu pripada 4,9 % svih provjera povijesti na platformi). BMW serije 3 (4,89 %), Volkswagen Passat (3,8 %), BMW serije 5 (3,7 %) i Audi A4 (3,5 %) također su čest izbor kupaca rabljenih automobila.

carVertical

I dok vozači preferiraju različite boje automobila, crna (29,6 %), siva (26,6 %) i bijela (18,8 %) dominiraju tržištem. Udio ekstravagantnih boja kao što su zelena, ljubičasta ili žuta rijetko prelazi 1 %.

U istraživanju su analizirane informacije iz 26 različite države: UK-a, SAD-a, Njemačke, Francuske, Španjolske, Italije, Belgije, Mađarske, Rumunjske, Litve, Latvije, Estonije, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Ukrajine, Češke, Poljske, Bugarske, Srbije, Švedske, Švicarske, Danske, Finske, Australije i Meksika. Sve informacije temelje se na prikupljenim podatcima tvrtke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!