Pet načina kako rashladiti unutrašnjost automobila

Pexels

I od same pomisli na ulazak u sparni automobil na vrući ljetni dan već se znojimo.

Čini se da klima nikada ne radi dovoljno brzo, ostavljajući vas u lokvi znoja, a da ne spominjemo bol od dodirivanja užarene unutrašnjosti.

Ali ne morate sjediti i patiti. Stručnjaci su otkrili nekoliko korisnih savjeta o tome kako temperaturu vašeg vozila smanjiti u tren oka. Ovo je šest najbržih načina da rashladite unutrašnjost automobila, prenosi Best Life.

Upalite auto dok su vrata još otvorena

Čak i na ljetnim vrućinama, mnogi od nas uđu u automobil i odmah zatvore vrata. Ali Andrew Kuttow, stručnjak za automobile, preporučuje odvikavanje od ovoga. Umjesto toga, kaže da biste trebali upaliti auto i upaliti klimu dok su vrata još otvorena.

“Otvaranjem vrata i uključivanjem klima uređaja dopuštate vrućem zraku da izađe dok ga brzo zamjenjujete hladnim, klimatiziranim zrakom”, kaže Kuttow. “Širom otvorena vrata stvaraju put za izlazak vrućeg zraka, čineći proces hlađenja učinkovitijim.”

Spustite prozore

Ako morate odmah krenuti i nemate vremena ostaviti otvorena vrata, uvijek možete isprobati drugu metodu ventilacije. “Spustite prozore i uključite klima uređaj na visokoj razini dok se auto kreće”, savjetuje Julie Bausch, glavna urednica novinskog izdanja automobilskih vijesti Car Talk. Bausch kaže da zrak koji je bio vruć i ustajao u vašem automobilu također može izići kroz otvorene prozore – unatoč tome što su vaši prozori mnogo manji izlazni prostor od vaših vrata. “Dok krene hladan zrak iz klime, topliji zrak koji se nakupljao u automobilu će nestati”, kaže ona.

Uključite klima uređaj s vanjskim načinom rada

Josh Mitchell, stručnjak za HVAC, kaže da bi vozači u početku trebali izbjegavati korištenje režima recirkulacije sustava. “Umjesto toga, kad palite automobil, postavite klimu na maksimum i koristite način rada s vanjskim zrakom”, savjetuje Mitchell. “Ovo izbacuje vrući zrak van i brzo hladi unutrašnjost.”

Iskoristite donje ventilacijske otvore

Također biste trebali obratiti pozornost na ventilacijske otvore koje koristite ako želite da klima uređaj vašeg automobila brzo napravi razliku. Prema Vardi Meyers Epstein, stručnjakinji za automobile, u ovoj situaciji trebali biste koristiti donje ventilacijske otvore vozila, a ne gornje ventilacijske otvore.

“Vrućina se diže i želite izbaciti vrući zrak kroz prozore dok to čini”, kaže ona. “To znači usmjeriti hladan, klimatizirani zrak u prostor za noge vašeg automobila, izbaciti vrući zrak prema gore i kroz otvorene prozore.” Epstein kaže da biste trebali držati zatvorene gornje ventilacijske otvore i na kontrolnoj ploči i na dnu vjetrobranskog stakla. “To osigurava protok zraka samo u smjeru prema gore”, objašnjava ona.

Stvorite efekt lepeze u vašem automobilu

Ako vaš automobil nema klimu ili ona ne radi dobro, ne brinite. U ovom slučaju možete koristiti metodu prozora “4-10” kako biste stvorili efekt lepeze, prema Kuttowu. To se postiže spuštanjem jednog prozora, a zatim otvaranjem i zatvaranjem suprotnih vrata (na primjer, prozora na strani vozača i vrata na strani suvozača) četiri do 10 puta. “To je kao da ručno stvarate povjetarac da izbacite ustajali vrući zrak”, dijeli Kuttow. “Ova metoda ne zahtijeva nikakvu posebnu opremu i može se raditi bilo gdje, ali možda neće biti tako učinkovita u ekstremno vlažnim uvjetima.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.