Čime se ponose građani Hrvatske, a čime ne: Tito, Hajduk, huligani…

Magazin 22. kol 202314:10 4 komentara
Pexels

Portal N1info.hr pitao je na Facebooku svoje čitatelje čime se najviše ponose zbog toga što su iz Hrvatske, a čime najmanje. Odgovori su doista raznoliki, od ljubavi prema prirodnim ljepotama i povijesti, do frustracija zbog političkih i društvenih problema.

Najrazočaraniji zbog političara

Dobili smo stotine vaših odgovora, a najviše čitatelja razočarano je u vlast koja, prema njihovim riječima, ne brine dovoljno o svojim građanima.

“Nisam ponosna što država i Vlada ne misle na svoje građane koji žive u siromaštvu, što su dozvolili toliku kapitalizaciju da je sve više siromašnih ljudi”, “Razočaran sam devastacijom svega dobroga stvorenog u bližoj i daljnjoj prošlosti, s HDZ-ovom vlasti koja je pokrala, rasprodala i uništila sve pozitivne tekovine stvarane stoljećima, radi vlastitih interesa i protiv interesa i budućnosti Hrvatskog naroda i države”, “Ne ponosim se vladom koju vodi Plenković i predsjednikom države koju vodi Milanović, pljačkom i kriminalom koji se događa sa njihovim blagoslovom”, pišu komentatori na Facebooku.

I drugi su istaknuli da su razočarani politikom, korupcijom u zemlji i nedostatkom uređenosti u društvu.

Neki se se poslužili ironijom.

“Ponosan sam na svakoga tko živi u Hrvatskoj i uspijeva preživjeti s tako niskim standardom u odnosu mjesečne plaće i cijena po trgovinama. Svaka čast, za to treba biti sposoban”, “Ponos i dika, jedinstveni smo u svijetu po tome što već 30 godina imamo na vlasti zločinačku organizaciju, a imat ćemo je i dalje. Nitko nam nije ravan”, “Ponosim se na kuglicu sladoleda od tri eura”, nižu se komentari.

Ima onih koji se ne ponose vandalizmom i huliganizmom, koji, da podsjetimo, ovih dana puni medijske stupce nakon što su se huligani iz Zagreba žestoko sukobili u Ateni s huliganima koji podržavaju grčki AEK. “Ono što ne volim je vandalizam i huliganizam. A ako ćemo zapravo, ima ga u cijelom svijetu”, “Najmanje svim korumpiranim na vlasti, nasilnim navijačkim skupinama i agresivnim monstrumima koji napadaju i ubijaju žene”, navode komentatori.

Bilo je i onih koji su komentirali da se ni s čim ne ponose. “Mogla sam se roditi i na Marsu, što se mene tiče”, piše jedna čitateljica. “Moje mišljenje je da nema razloga biti ponosan što si od nekud. To nije tvoja zasluga i nemaš se čime ponositi. Možeš voljeti svoju domovinu. Ponosim se onim za što imam zasluge”, dodaje drugi.

Najponosniji na prirodne ljepote

Najviše je bilo onih koji su istaknuli ljubav prema prirodnim ljepotama Hrvatske i poštenim ljudima.

“Hrvatsku volim i voljet ću je zauvijek. Volim njezine rijeke, doline, more, planine. Volim sve ljude dobre volje”, “Ponosan sam na svakog onog mog sugrađanina/sugrađanku koji vrijedno i pošteno radi, odgaja svoju djecu i poštuje sve ljude oko sebe”, “Najviše se ponosim ljepotom HR, sve nam je Bog dao”, nižu se komentari.

“Imamo Bogom danu prirodu, neke lijepe tradicije i običaje, imamo kult obitelji koji se pomalo zatire, ali se još uvijek drži, imamo ljude koji će priskočiti u pomoć kad zagusti, imamo Plitvice, otoke, Istru, Dubrovnik, dugu povijest, imamo vrhunske sportaše, imamo svoje pokojne Olivera, Massima, Runjića, Dinu i da ne nabrajam glazbenike, imamo umjetnike i intelektualce po svijetu, imali smo Augustinčića, Teslu, Josipa Broza, imali smo i imamo neke vrhunske brendove i ljude…”, jedan je od komentara koji je prikupio više lajkova.

Sportaši, Tito, branitelji…

Puno je i onih koji su istaknuli ponos zbog sportskih uspjeha.

“Čime se ponositi osim sporta. U svemu smo zadnji ili predzadnji, ali u korupciji smo prvi”, “Hrvatskom nogometnom reprezentacijom”, “Zlatkom Dalićem i dečkima”, “Najviše se ponosim zbog sportaša i klubova koji prestavljaju HR u svijetu, kojima je Hrvatska u srcu i bore se za boje HR”, pišu komentatori.

Ima onih koji su se sjetili i predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, znanstvenika Nikole Tesle, Hajduka, hrvatskih branitelja… “Ponosim se Teslom i Titom, oba su nas predstavili svijetu”, jedan je od komentara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare