Jela bez mesa: Recepti koji se pripremaju brzo, a veoma su zasitni i bogati vitaminima

jela bez mesa
Pexels

Jela bez mesa mogu biti jednako zasitna kao i ona s mesom. Također, često sadrže i više različitih nutrijenata s obzirom na to da meso zamjenjuju veće količine povrća i žitarica. Jela bez mesa mogu se pripremiti na bezbroj načina i sa zaista mnogo namirnica, a mi smo za vas izdvojili tri recepta za njihovu pripremu.

Mnogi svoje obroke ne mogu zamisliti bez mesa i mesnih prerađevina te smatraju kako ih jedino takvi obroci mogu držati sitima.

No, jela bez mesa također mogu dugo održavati sitost, a po svom sastavu su često i zdravija opcija od jela s mesom jer sadrže puno povrća i žitarica koje sadrže puno više nutrijenata nego samo meso.

Fettuccine Alfredo

Sastojci:

– 1 manja cvjetača

– 30 g parmezana

– 3 žlice maslinovog ulja

– 20 gr maslaca

– 2 žlice soka od limuna

– 2 žlice sjeckanog peršina

– 400 g tjestenine

– 300 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina

– sol i papar

Priprema:

Cvjetaču očistite, natrgajte ju na komadiće i stavite kuhati u kipuću, posoljenu vodu oko deset minuta, odnosno dok cvjetača ne omekša.

Dok se cvjetača kuha, skuhajte i tjesteninu prema uputama na pakiranju i sačuvajte 300 ml vode u kojoj se kuhala.

Omekšanu cvjetaču izvadite iz vode i stavite ju u blender. Dodajte parmezan, maslinovo ulje, češnjak, maslac, sok od limuna, sol i papar pa sve miksajte dok se ne sjedini. Nakon toga, dodajte i vodu u kojoj se kuhala tjestenina i miksajte dok ne dobijete kremasti umak.

Umak prelijte preko tjestenine, sve zajedno promiješajte, posipajte sjeckanim peršinom i poslužite.

Varivo od leće

Sastojci:

– 2 žlice maslinovog ulja

– 1 mrkva

– 1 luk

– 1 stabljika celera

– 3 češnja češnjaka

– 1, 5 l povrtnog temeljca

– 400 g koncentrata od rajčice

– 200 g leće

– 100 g svježeg špinata

– 1 žličica sušenog timijana

– 1 žličica origana

– sol i papar

Priprema:

U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje pa popržite luk, mrkvu i celer narezane na kockice. Nakon desetak minuta, dodajte češnjak i popržite otprilike dvije minute.

Sve prelijte povrtnim temeljcem, dodajte koncentrat rajčice, leću, timijan i origano te začinite soli i paprom po ukusu.

Pojačajte vatru i ostavite da proključa pa, na laganoj vatri i, do pola poklopljeno, kuhajte 25 minuta. Povremeno promiješajte. Nakon toga, dodajte špinat i kuhajte još nekoliko minuta, odnosno dok niste zadovoljni gustoćom variva. Ako želite da varivo bude nešto gušće, odvojite oko 200 mililitara variva i izmiksajte ga štapnim mikserom pa pomiješajte s ostatkom variva.

Kada je varivo kuhano, ugasite vatru i ostavite otklopljeno desetak minuta da se prohladi i da se okusi bolje povežu pa poslužite.

Rižoto s porilukom

Sastojci:

– 2 žlice maslinovog ulja

– 500 g poriluka

– 20 g maslaca

– 2 stabljike celera

– 2 mrkve

– 300 g riže

– 150 ml bijelog vina

– 1 – 1,5 l povrtnog temeljca

– 50 g parmezana

– sol i papar

Priprema:

U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje i maslac pa na ovoj mješavini popržite sjeckanu mrkvu, celer i poriluk. Povrće povremeno miješajte na laganoj vatri dok ne omekša (20-ak minuta). Na sve to dodajte rižu, malo pojačajte vatru i miješajte dok riža ne postane prozirna.

Rižu i povrće prelijte vinom i kuhajte nekoliko minuta (uz miješanje) dok alkohol iz vina ne ispari. Sve dobro začinite i ulijte trećinu temeljca, promiješajte, pa ulijte drugu trećinu, promiješajte i izlijte ostatak temeljca.

Sve ostavite da se kuha na laganoj vatri otprilike dvadeset minuta uz povremeno miješanje, odnosno dok riža ne bude al dente. Kada riža dobije odgovarajuću teksturu, ugasite vatru, dodajte parmezan, sve promiješajte i poslužite.

Zaključak

Dakle, jela bez mesa mogu biti jednako zasitna, zanimljiva i nutritivno bogata kao ona jela koja sadrže meso. Najvažnije je kombinirati više različitog povrća i uživati u obroku.

Dobar tek!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.