Perete li meso ili ribu prije pečenja? Stručnjaci upozoravaju na najčešće greške

Cooking 13. stu 202316:48 0 komentara
Pixabay/ilustracija

Oprati meso prije pečenja – da ili ne? Ovo pitanje postavlja si svaki hobi kuhar koji voli pripremati meso. No stručnjaci upozoravaju: pranje mesa povećava rizik od infekcije patogenima.

Mnogi ljudi vjeruju da je ispiranje mesa prije prženja ili kuhanja higijenskija opcija. Ali u stvarnosti pranje može uzrokovati više štete nego koristi, piše Fenix-magazin.

Svatko tko se nada da će pranjem mesa ubiti ili ukloniti klice i tako se zaštititi od patogena, nažalost griješi. Zapravo je suprotno, objašnjava Heidrun Schubert, stručnjakinja za prehranu u Bavarskom potrošačkom centru.

Stručnjakinja objašnjava da voda iz slavine nije dovoljno vruća da ubije bakterije. Umjesto toga, pranjem se patogeni šire posvuda u sudoperu, na kuhinjskom priboru i naposljetku po kuhinji putem prskanja vode od pranja mesa. Također završe na sirovoj hrani i moguće ih je odmah pojesti. Vjerojatnost preuzimanja mikroba putem hrane zapravo se povećava pranjem.

Jakub Kapusnak on Unsplash / ilustracija

Kako onda ubiti klice i bakterije na mesu?

Stručnjakinja stoga ne savjetuje pranje mesa. Ako također želite ukloniti sav sok iz mesa koji curi, preporučljivo je natapkati meso umjesto da ga operete. Za to biste trebali koristiti papirnate kuhinjske ručnike i odmah ih baciti.

Kako biste uklonili patogene iz mesa, stručnjak preporučuje kuhanje. Prilikom kuhanja piletine potrebno je postići temperaturu od 70 stupnjeva Celzijusa oko 10 minuta. Tek tada se sa sigurnošću može pretpostaviti da su sve klice ubijene. Nakon kuhanja meso peradi mora biti potpuno bijelo i bez ružičastih točkica oko kostiju.

Druge vrste mesa, poput svinjetine ili govedine, manje je vjerojatno da će biti kontaminirane uzročnikom Campylobacter ili sličnim klicama jer njihova niža tjelesna temperatura ne pruža tako idealno tlo za razmnožavanje patogena kao, na primjer, piletina.

Ako svoj odrezak jedete srednje pečen ili čak sirov, što znači da potpunim kuhanjem ne ubijate klice, meso možete oprati, kaže stručnjakinja, ali to je stvar diskrecije – isto vrijedi i za ribu.

Trebali biste isprati cijelu ribu kako biste uklonili sve preostale iznutrice. Industrijski prerađenu ribu, s druge strane, nije potrebno prati. Opet, to je osobito istinito ako planirate kuhati ribu do kraja; svatko treba sam odlučiti kada je u pitanju konzumacija sirove ribe.

Savjeti za higijensku obradu

Prilikom obrade mesa potrebno je posebno paziti da se klice ne rašire po kuhinji. Evo nekoliko savjeta kada radite sa sirovim mesom u kuhinji:

Meso je najbolje odmrzavati u hladnjaku i to poklopljeno. Dovoljno je toplo u vrhu hladnjaka, ali još uvijek prehladno da bi se klice brzo razmnožile.

Meso stavljajte izravno iz ambalaže u tavu, po mogućnosti bez stavljanja na daske za rezanje, sudoperu ili radnoj površini.

Nemojte ispirati sok od mesa koji iscuri, nego ga obrišite kuhinjskim ručnicima.

Iako rukavice nisu potrebne, često pranje ruku je još više. Najbolje je oprati ruke prije početka, između pojedinačnih radnih koraka i nakon toga. Koristite antibakterijski sapun i toplu vodu.

Sav korišteni kuhinjski pribor, kuhinjske krpe, pribor za jelo i slično treba odmah ručno oprati ili u perilici posuđa.

I što je najvažnije: piletinu, posebno piletinu, uvijek kuhajte do kraja. Ako želite biti sigurni, kuhajte i druge vrste mesa, jer kuhanjem se potpuno ubijaju sve klice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!