
Mesne okruglice s ricotta sirom su ukusna i sočna inačica "običnih" mesnih okruglica.
Ricotta im daje kremastu i nježnu teksturu, zbog čega su laganije od klasičnih “ćufti”, a okus im je – odličan. Možete ih raditi s mljevenom puretinom, junetinom, svinjetinom ili s kombinacijom mesa po vašem izboru, piše Pun kufer.
Mesne okruglice s ricottom peku se u pećnici, a potom se utope u finom gustom umaku od rajčice. Možete koristiti i kupovni umak i tako uštedjeti dvadesetak minuta. Uz mesne okruglice s ricottom poslužite prilog po želji – samo zelenu salatu, krumpir i tjesteninu. Količina sastojaka iz ovog recepta dovoljna je za 4 izdašne porcije.
Sastojci
Za okruglice
– 450 g mljevene puretine ili junetine
– 125 g ricotta sira
– 60 g parmezana
– 30 g panko mrvica
– 1 čajna žličica češnjaka u prahu
– 1 čajna žličica soli
– 1/2 čajne žličice talijanske ili mediteranske mješavine začina
– maslinovo ulje, za namastiti lim
Za umak
– 800 ml gotovog umaka od rajčice (može i kupovnog)
– 15 g panko mrvica
– 30 g parmezana
– 2 čajne žličice maslinovog ulja
– 1 čajna žličica peršina, nasjeckanog na sitno
Priprema
1) Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
2) Pomiješajte sve sastojke za mesne okruglice i oblikujte 20-ak manjih okruglica.
3) Namastite vatrostalnu posudu za pečenje maslinovim uljem i rasporedite okruglice.
4) Pecite 20-25 minuta na sredini pećnice. Nježno odvojite okruglice od lima ako su se zapekle. Nemojte ugasiti pećnicu.
5) Gotovi umak od rajčice izlijte u vatrostalnu posudu s okruglicama i dobro promiješajte.
6) Pomiješajte panko mrvice, parmezan, 2 čajne žličice maslinovog ulja i peršin u maloj posudi. Posipajte mesne okruglice u umaku pripremljenom smjesom.
7) Vratite posudu u pećnicu na 5-7 minuta. Uključite ventilator i tako pecite još 2-3 minute da mrvice postanu hrskave.
8) Poslužite toplo i uživajte.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!