Čokolada nikad ne izlazi iz mode i uvijek je rado viđen sastojak na tanjurima. Ako želite razveseliti svoje ukućane finim desertom – predlažemo vam uvrnutu čokoladnu pitu.
Uvrnuta čokoladna pita je fin kolač koji je Nataša Pralica podijelila na svojem blogu Natašine slastice, prenosi Zadovoljna.hr.
Sastojci za tijesto:
500 gr lisnatog tijesta
60 gr rastopljenog maslaca ili margarina
2 žličice kakaa
2 žličice šećera u prahu
Za nadjev:
250 gr ricotta sira
200 gr čokolade za hanje
2 jaja
3 žličice brašna
3 žličice šećera
ekstrakt vanilije
Za premazivanje:
jedan žumanjak
malo mlijeka
Priprema:
Za recept upotrijebite gotovo lisnato tijesto. Odmrznite ga prije upotrebe. Pola lisnatog tijesta razvaljati na pobrašnjenoj površini na dimenzije 33 x 33 centimetara. Površinu tijesta premažite s polovicom rastopljenog margarina ili maslaca. Pomiješajte kakao sa šećerom u prahu. Pomoću sita rasporedite polovicu pripremljenog šećera po površini tijesta. Zarolajte tijesto i narežite ga na komade debljine oko jednog prsta. Izrezano tijesto stavite u okrugli kalup na papir za pečenje i prstima ga pritišćite na površini dok se svi komadi ne spoje u jedan krug.
Postupak ponovite i s drugim komadom lisnatog tijesta, a izrezane komade stavite u frižider dok vam ne zatrebaju.
Napravite nadjev u mikseru od jaja, ricotte, brašna, šećera i malo arome vanilije.
Rastopite čokoladu za kuhanje na pari i lagano ohladite smjesu prije nego što je umiješate u ostatak nadjeva. Premažite nadjev preko podloge.
Izvadite izrezano tijesto iz frižidera, složite ga u krug i stavite između dva komada papira za pečenje. Razvijte tijesto valjkom na krug veličine kalupa za pečenje. Pažljivo prebacite na vrh pripremljene pite.
Razmutite žumanjak s malo mlijeka pa dobijenom smjesom premažite vrh pite.
Stavite peći pitu u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, oko 45 minuta.
Poslužite toplo ili hladno.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!