Oglas

Sedam znakova da je lubenice slatka i sočna

author
N1 Info
02. srp. 2024. 07:48
lubenica
Pixabay / ilustracija | Pixabay / ilustracija

Prilikom kupovine lubenice mnogi su u dilemi koju odabrati odnosno nisu sigurni koja je lubenica zrela, slatka i sočna.

Oglas

Ovo je sedam znakova koji će vam pomoći da odaberete savršen primjerak, prenosi Večernji list.

Žuta točka


Većina lubenica na sebi ima svjetliju točku, koja označava mjesto na kojem je ležala u povrtnjaku ili na polju. Ako je ta točka žute boje, čak i malo vuče na narančastu, to je znak da je lubenica zrela i slatka, a ako je točka bijela okus će biti manje intenzivan.

Sjaj


Iako izgledaju privlačno, sjajne lubenice nisu dobar izbor jer nisu dovoljno zrele, a samim time ni ukusne. Tek nakon što kora izgubi sjaj, lubenica je spremna za ubiranje.

Intenzivne pruge


Većina lubenica na domaćem tržištu ima prepoznatljive svijetle i tamne pruge. Stručnjaci kažu kako boja pruga također govori o zrelosti lubenice. Ako su zelene pruge intenzivne, a svijetle žućkaste, to je dobar znak, lubenica je spremna za konzumaciju.

Mrlje


Ima li lubenica mrlje po sebi, ne brinite. I to je dobar znak da je zaista zrela i ukusna. Naime, te mrlje otisak su osušenog lišća i peteljki na kojima je plod ležao dok je sazrijevao.

Težina


Ako je lubenica teža nego što izgleda na prvi pogled, znači da je zrela i spremna za konzumaciju. Naime, što je teža, to znači da sadrži više vode i slatkoće.

Zvuk


Možda i najpopularniji način da se odredi zrelost lubenice jest lupkanje po njezinoj površini. Ako kod udarca zvuk odzvanja, zrela je, no ako je zvuk prigušen, mogli biste se razočarati, i izgledom, i okusom.

Oblik


Lubenice pravilnog oblika uvijek su bolji izbor od onih koje imaju određena ispupčenja i slične nepravilnosti koje upućuju na to da su rasle na mjestima na kojima nisu u dovoljnoj mjeri bile izložene suncu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama