Tart od limuna: Recept za jednostavnu slasticu koja će oduševiti svakog nenadanog gosta

Cooking 08. stu 202311:46 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Jede vam se nešto slatko, ali ne previše slatko, a želite da je ujedno i osvježavajuće? Tart od limuna savršeno se uklapa u ovaj opis, a možete ga imati spremnog u hladnjaku za nenadane goste koji dođu na kavu.

Iako mnogi koji vole raditi kolače nisu ljubitelji tartova zbog prhkog tijesta, u ovom receptu otkrit ćemo vam jedan trik s kojim će vam ono ispasti savršeno svaki put.

Uživajte u okusu i mirisu tarta od limuna.

Recept za tart od limuna

Da biste napravili savršen tart od limuna potrebni su vam sljedeći sastojci.

Tijesto:

– 300 grama glatkog brašna

– 150 grama maslaca ili margarina

– 1 žumanjak

– 5 žlica vode

– prstohvat soli

– malo kiselog vrhnja

Krema:

– 200 grama šećera

– 200 mililitara slatkog vrhnja

– 5 žumanjaka

– 4 limuna

Priprema

U brašno dodajte prstohvat soli i maslac ili margarin narezan na kriške. Prvi dio trika za dobro prhko tijesto je da, prije dodavanja ‘mokrih’ sastojaka, maslac odnosno margarin koji ste dodali u brašno protrljate i tako ga sjedinite s brašnom koliko možete.

Zatim se dodaju mokri sastojci, a u povezivanju će pomoći žličica do dvije kiselog vrhnja. Kada zamijesite tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Nakon toga razvaljajte tijesto na centimetar debljine i stavite u prethodno namašćeni ili papirom obloženi okrugli protvan.

U prethodno zagrijanu pećnicu pecite samo tijesto na 200 stupnjeva oko 15 minuta. Kada se ispeče, izvadite ga i ostavite da se dobro ohladi dok za to vrijeme pripremate kremu.

U veći lonac stavite vodu i zagrijte ju, a drugu manju posudu stavite u lonac s vodom i na pari umutite žumanjke i šećer. Limune iscijedite i sok dodajte u smjesu od žumanjaka i šećera koju ste prethodno maknuli s vatre, odnosno pare. U smjesu možete dodati i naribanu koricu limuna.

Dodajte slatko vrhnje u smjesu i sve sjedinite. Prelijte u kalup s tijestom i pecite u pećnici oko 15 minuta na 170 stupnjeva. Kako ne biste ‘prepekli’ tart, obratite pozornost na smjesu. Da je tart pečen vidjet će se po smjesi koja je stegnuta, ali se u sredini još ‘miče’.

Ohlađeni tart možete ukrasiti kriškama limuna i šlagom, a držati ga možete i u hladnjaku te ga imati spremnog za nenadane goste koji će njime biti oduševljeni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!