Booker bugarskom piscu Georgiju Gospodinovu i prevoditeljici Angeli Rodel

Kultura 24. svi 202309:54 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Bugarski pisac Georgi Gospodinov i prevoditeljica Angela Rodel u utorak su proglašeni dobitnicima međunarodne nagrade Booker za roman ''Time Shelter'' - prvi put za knjigu na bugarskom.

Prestižna nagrada dodjeljuje se djelima fikcije iz cijelog svijeta koja su prevedena na engleski, a nagrada od 58 tisuća eura ravnomjerno se dijeli između autora i prevoditelja.

U fokusu pobjedničkog romana je ”klinika za prošlost” koja nudi eksperimentalno liječenje Alzheimerove bolesti.

Kako bi potaknuli sjećanja pacijenata, rekreiraju atmosferu iz prošlih vremena do najsitnijih detalja.

No, s vremenom i zdravi ljudi počinju dolaziti u kliniku, tražeći izlaz od strahota modernog života.

To je roman koji “u proustovskom duhu uspijeva uhvatiti ekstremnu krhkost prošlosti”, poručila je francusko-marokanska spisateljica i predsjedavajuća sutkinja panela Leila Slimani.

Rođen 1968., romanopisac i pjesnik Gospodinov međunarodno je najpriznatiji bugarski autor. Djela su mu prevedena na 25 jezika.

Govoreći o nagradi, Gospodinov je izjavio da ona “ohrabruje pisce, ne samo iz moje zemlje, nego i s cijelog Balkana, koji se često osjećaju da se nalaze izvan sfere u kojoj se najviše pažnje poklanja engleskom govornom području”.

Prevoditeljica Rodel je porijeklom iz američke savezne države Minnesota, ali živi i radi Bugarskoj. Njezini prijevodi poezije i proze objavljivani su književnim časopisima i antologijama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!