FOTO / Dao sve od sebe kako bi uklonio novu Banksyjevu instalaciju: Udarao šakama, rezao škarama za žicu…

Kultura 23. pro 202310:26 0 komentara
HENRY NICHOLLS / AFP

Vijeće lokalne samouprave policiji je prijavilo uklanjanje instalacije uličnog umjetnika Banksyja u londonskoj četvrti Peckham kako bi je "pomogla vratiti".

Zamjenica čelnika vijeća u općini Southwark Jasmine Ali je rekla da umjetnina nije trebala biti uklonjena. “Željeli bismo je nazad kako bi svi u zajednici mogli uživati u Banksyjevom brilijantnom djelu”, dodala je.

Instalacija, prometni znak za obavezno zaustavljanje prekriven trima letjelicama nalik na dronove, objavljena je na Banksyjevim računima na društvenim mrežama malo poslije 13 sati u petak.

Očevici tvrde da je umjetnina uklonjena manje od sat vremena nakon što je potvrđeno da je riječ o autentičnom Banksyjevom djelu.

Londonska policija (Metropolitan Police) je objavila da je upoznata s incidentom na križanju ulica Southampton Way i Commercial Way u Peckhamu.

Znak za zaustavljanje je u međuvremenu zamijenjen drugim kako bi se izbjeglo ugrožavanje korisnika ceste, dodala je policija.

“Prijavili smo uklanjanje našeg znaka policiji kako bi pomogla da se vrati”, rekla je Ali.

Dvadesetšestogodišnji čovjek koji je rekao da se zove Alex, gledao je uklanjanje umjetnine i kazao da su prolaznici “u strahu promatrali” muškarca “koji ju je rukama udarao”.

“Otvorio sam Instagram i vidio sam da je (instalacija) objavljena prije četiri minute, a ja sam baš mislio otići na pauzu za ručak”, rekao je Alex.

“Tamo je bilo otprilike dvoje ljudi kad sam došao. Svi smo joj se divili i fotografirali je”.

“(Onda) je došao ovaj čovjek i zgrabio je, gledali smo u strahu dok ju je udarao”.

Alex je rekao da je muškarac stavio električni bicikl Lime ispod znaka, stao na bicikl i pokušao udariti znak, a potom ga je “lupio sa svojim rukama, no nije ga mogao pomaknuti”.

“Pao je s električnog bicikla u nekom trenutku. Nestao je i otišao, a oko dvije minute kasnije se ponovno pojavio sa škarama za žicu i pokušavao (ga odrezati) dok su svi gledali”.

“Otrgnuo ga je, pretrčao preko ceste i pobjegao. Ništa nije rekao. Nije se doimao kao da mari za samu umjetninu.”

Fotografiju znaka možte pogledati OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!