Je li riješena jedna od tajni slavne Mona Lise?

Kultura 17. svi 202421:04 0 komentara
Martin BUREAU / AFP

Iako je slika slavne Mona Lise nastala u 16. stoljeću, još uvijek uzburkava duhove. Nije sasvim jasno koga je naslikao slavni slikar Leonardo da Vinci i na što aludira njezin tajanstveni osmijeh. Talijanska geografkinja uvjerena je da je riješila jednu od velikih misterija - mjesto njenog nastanka.

No, talijanska povjesničarka umjetnosti i geografkinja Ann Pizzorusso navodno je razotkrila barem jednu misteriju – mjesto nastanka, piše CNN.

Prije tri desetljeća Pizzorusso je posjetila grad Lecco na jugoistočnoj obali jezera Como u Italiji, gdje je, kako vjeruje, da Vinci naslikao slavno umjetničko djelo.

U to je vrijeme krenula slikarevim stopama, pomažući si njegovim dnevnikom i crtežima. “U svojim je bilješkama spomenuo da je posjetio Lecce, gdje je trebao raditi kao inženjer”, objasnila je za CNN.

Pizzorusso nije prva koja je iznijela teoriju o lokaciji Mona Lise. Godine 2011. jedan povjesničar umjetnosti mjesto na kojem se nalazi slika pripisao je gradiću Bobbio, a drugi Arezzu, ali geograf smatra da je točan položaj.

Prethodna promatranja, rekla je, bile su usredotočene na lučni most iznad Mona Lisinog desnog ramena na slici.

Međutim, Pizzorusso inzistira na tome da se iz jedinstvenog krajolika može više naučiti. “Ako pogledate pozadinu umjetničkog djela, vidjet ćete vrhove. To je vrsta erozije koja se događa u vapnencu koji puca i lomi se u blokove, gotovo kao pila”, rekla je, dodajući da je takva erozija tipična za Lecco u Lombardiji.

Analizirala je i “jezero” na slici. Prema njezinim riječima, riječ je o jezeru Como, subalpskom ledenjačkom jezeru od prije oko 10 tisuća godina. “Ako pažljivo pogledate sliku, možete vidjeti izdužena ledenjačka jezera koja imaju poseban oblik poput prstiju”, rekla je. “Kada se ledenjak pomaknuo, odnio je određene dijelove kopna”, dodala je.

Unatoč svojoj samouvjerenosti, Pizzorusso je šutjela o svojoj pretpostavci 30 godina, dijeleći je samo u usputnim razgovorima s drugim istraživačima da Vincija. No nedavno se vratila u Lecco, uvjerena je da su njezine pretpostavke točne. Ona će svoja otkrića predstaviti na nadolazećoj geografskoj konferenciji, piše CNN.

Ali otkriće bi moglo dovesti do još više misterija. Također – zašto je slavni slikar odabrao baš ovo mjesto za ovaj portret.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!