Meksički glumac Gael García Bernal posljednji gost Filozofskog teatra

Kultura 04. lip 202209:45 0 komentara
Brian de Rivera Simon / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Filozofski teatar Srećka Horvata za kraj sezone ugostit će u nedjelju, 19. lipnja, u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu slavnog meksičkog glumca Gaela Garcíju Bernala, zvijezdu filmova redatelja kao što su Iñárritu, Cuarón i Almodovar te posvećenog društvenog aktivista.

Sin kazališnih veterana Patricije Bernal i Josea Luisa Garcíje, Gael García Bernal debitirao je na sceni kad je imao samo godinu dana. Najprije je studirao filozofiju na uglednome meksičkom sveučilištu UNAM, ali je odlučio putovati Europom gdje kasnije odlučuje studirati glumu te upisuje Central School of Speech & Drama u Londonu.

Poslije povratka u Meksiko, počinju se nizati filmovi koji su proslavili meksičku kinematografiju diljem svijeta i katapultirali Gaela među svjetske glumačke zvijezde, najprije “Pasja Ljubav” Alejandra Gonzáleza Iñárritua, zatim “I tvoju mamu također” Alfonsa Cuaróna, pa “Loš odgoj” Pedra Almodovara.

Glumio je i u filmu “Umjetnost sanjanja” Michela Gondryja, u ekranizaciji Saramagove “Sljepoće”, te nizu drugih filmova poput “Ne, Neruda”, “Coco”, nedavnom filmu M. Nighta Shyamalana “Stari”, te u serijama “Mozart u džungli” i “Stanica jedanaest”. Mnogi ga pamte i po impresivno odglumljenu liku mladoga Che Guevare u “Dnevnicima s motocikla”.

Godine 2019. bio je gost 25. Sarajevo Film Festivala gdje je predstavio svoj drugi igrani film “Chicuarotes”, kojim se okušao kao redatelj, premijerno izveden u Cannesu iste godine.

Uz pozamašnu filmografiju i brojne nagrade, Gael García Bernal je od ranih dana posvećen društvenom aktivizmu; protestirao je za prava Zapatista, zalagao se za prava izbjeglica, a nedavno je snimio angažirani dokumentarac o posljedicama klimatske krize u Meksiku pod nazivom “El Tema”.

Filozofski teatar koji će se održati 19. lipnja u zagrebačkome HNK, na neki je način nastavak razgovora koji su Gael García Bernal i Srećko Horvat krajem studenoga prošle godine vodili u Meksiku, kada su na sajmu knjiga u Guadalajari, inače rodnome gradu meksičkoga glumca, razgovarali o apokalipsi, filozofiji i glumi.

Tada je, komentirajući svoj susret s hrvatskim filozofom, rekao: “Ujedno i zato cijenim naše prijateljstvo, jer dijelimo mišljenje da će vulkan erumpirati svakoga trena ili je već erumpirao na različitim kontinentima od onoga na kojemu smo mi. A to dijeljenje tragedije omogućava nam povezivanje, na neki način je poput prečaca i događa se s ljudima iz cijeloga svijeta”.

Razgovor u Zagrebu biti će posvećen prije svega glumi, kazalištu i filmu, ali sigurno je kako će se Bernal i Horvat dotaknuti i filozofije kao i gorućih tema današnjice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!