Masnoće poput onih iz maslaca povećavaju rizik od smrtnosti

Lifestyle 06. srp 201609:15 > 09:18
Shutterstock

Konzumacija transmasnih kiselina i zasićenih masnoća poput maslaca povezana je s povećanim rizikom od smrtnosti, pokazuje veliko istraživanje vođeno u SAD-u tijekom tri desetljeća, potvrđujući da su ti proizvodi štetni za zdravlje.

Zamjena tih proizvoda nezasićenim masnoćama, poput onih koje se nalaze u maslinovom ulju ili masnim ribama poput lososa, smanjuje rizik od smrtnosti, zaključak je tog istraživanja koje je u utorak objavio medicinski časopis JAMA Internal Medicine.

Ti rezultati potvrđuju najnovije savezne preporuke sadržane u dijetnom vodiču za 2015.-2020.

“Zamjena zasićenih masnoća koje se nalaze u slanini ili crvenom mesu nezasićenim masnoćama može donijeti veliku korist zdravlju i trebala bi biti ključna poruka u dijetnim preporukama”, ističu autori.

“To istraživanje ukazuje na važnu dobrobit nezasićenih masnoća, naročito kad zamjenjuju zasićene masnoće i transmasne kiseline”, ocijenio je Dong Wang, istraživač na Fakultetu javnog zdravstva Harvard, glavni autor tih radova. Po njemu, “postoji velika zbunjenost u biomedicinskoj znanosti i u javnosti zadnjih godina oko učinaka nekih tipova masnoća na zdravlje”.

Po analizi nekoliko studija objavljenoj prošlog tjedna u američkom časopisu Plos One, konzumiranje maslaca ne povećava znatno pojavu kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanje objavljeno u utorak provedeno je među više od 126.000 sudionika tijekom 32 godine koji su odgovarali na upitnik o prehrani i stilu života svake dvije do četiri godine kao i o svojem zdravlju. Više od 33.300 smrtnih slučajeva zabilježeno je u toj skupini tijekom istraživanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.