Limun i seks štite od prehlade – ojačajte imunitet

Lifestyle 30. lis 201707:41 > 07:50
pixabay.com

Raditi na dobrom imunitetu uvijek je važno, no nekako u jesen i pred zimu svi pojačamo napore ne bi li se sačuvali od prehlada i viroza. Važan saveznik u toj borbi svakako je prehrana, a najbolja je ona domaća i kuhana.

Dvaput na godinu, u proljeće i jesen, trebalo bi pojačano uzimati vitaminske dodatke prehrani, upozorava nutricionistica Sandra Marić Bulat: “Već sad bi trebalo početi s unosom vitamina jer kad se razbolite, tad je već kasno – dodaje nutricionistica te napominje kako hranom više ne možemo unijeti potrebne vitamine i minerale jer je hrana suviše prerađena, a način na koji je pripremamo poništava njihovo djelovanje”.

Zato bi trebalo birati hranu iz svog podneblja te jesti što više kuhanog, a što je moguće više iz jelovnika izbaciti prženu hranu i šećer. Posebnu pozornost trebalo bi obratiti na pripravke bogate antioksidansima (A, C, E i cink) jer imaju značajnu ulogu u jačanju imuniteta. “Ove je antioksidanse najbolje uzimati zajedno jer imaju sinergično djelovanje”, kazala je 24sata Marić Bulat i naglasila da se dnevne preporučene doze ne bi smjelo prekoračiti.

U vrijeme prehlada i viroza trebalo bi pripaziti i na unos vitamina skupine B koji tijelu vraćaju energiju i obnavljaju živčani sustav te tako i jačaju obrambeni sustav organizma. Posebnu pozornost na unos vitamina i minerala trebali bi posvetiti sportaši, trudnice, dijabetičari te oni s pojačanim psihofizičkim opterećenjem.

1. Previše šećera ‘ubija’ imunitet

I minerali, a osobito cink, željezo, magnezij i selen, imaju važnu ulogu u podizanju imuniteta i energije.

“No bez obzira na to uzimate li preporučene vitamine i minerale, ako se vaša prehrana temelji na previše slatke hrane, učinka neće biti”, tvrdi nutricionistica Sandra Marić Bulat.

Šećer poništava djelovanje minerala i doslovno “ubija” imunološki sustav jer potiče razmnožavanje virusa i bakterija, dodaje nutricionistica. Zato je suho voće zdravija opcija jer sadrži važne minerale. Jačanju imuniteta pomoći će i vitamin C, koji potiče apsorpciju željeza.

2. Miks za svaki dan

“Da biste svaki dan dobili potrebnu dozu vitamina i minerala te na prirodan način ojačali imunitet i tijelu osigurali energiju potrebnu za čitav dan, izmiksajte kivi, naranču, pola limuna, pola banane i žlicu meda”, savjetuje nutricionistica S. Marić Bulat te dodaje:

“Ako ste ljubitelj voća i povrća, ovom napitku za jačanje imuniteta dodajte i šaku zelenoga lisnatog povrća koje je bogato mineralima, a koje u kombinaciji s vitaminima iz voća čini odličnu kombinaciju za imunitet”.

3. Kalij regulira tlak, a ima ga u zelenom povrću

Ključnu ulogu u prijenosu živčanih poticaja i impulsa, kontrakciji mišića te održavanju normalnoga krvnog tlaka ima kalij. Ima ga u ribi, mesu, krumpiru, zelenom povrću, bananama i jabukama. Nedostatak kalija izaziva slabost u mišićima, crijevne probleme, nepravilnosti u radu srca i probleme s disanjem.

4. U jesen barem 45 minuta provedite šetajući

Vitamin D pomaže pri apsorpciji i očuvanju razine kalcija i fosfora u tijelu koji su vrlo važni za zdrave kosti. Izvori vitamina D su mlijeko, riblje ulje, maslac i žumanjak. Potrebnu dozu vitamina D možete priskrbiti i tako da provedete što više vremena na zraku i suncu, u jesen i zimi najmanje 45 minuta.

5. Česte upale grla znak su manjka vitamina B2

Riboflavin, poznatiji kao vitamin B2, pomaže tijelu da hranu pretvori u energiju. Dobar izvor vitamina B2 su sve vrste obogaćenoga kruha i žitarice, a ima ga i u mliječnim proizvodima, zelenom povrću, ribi te mesu peradi. Manjak vitamina B2 može izazvati raspukline na uglovima usana, neprestane upale grla, osipe na koži, ljubičastu boju jezika te preosjetljivost na svjetlo.

6. Vitamina C ima u krumpiru, rajčici te paprici

Vrlo važnu ulogu u sprečavanju infekcija ima vitamin C. Najbolji izvor ovog antioksidansa su citrusi, crvena paprika, brokula, špinat, rajčica, krumpir, kupus i kivi. Nedostatak vitamina C može izazvati slabokrvnost, ispadanje zubi, bolove u zglobovima, spor proces izlječenja te gubitak kose.

7. Kalcij iz ribe i mlijeka čuva kosti

Čak 98 posto kalcija nalazi se u kostima te on ima važnu ulogu u rastu i razvoju kostiju. Ovog minerala ima u mliječnim proizvodima i ribi, no ako ste preosjetljivi na mliječni šećer (laktozu), potrebnu dozu kalcija možete dobiti jedući tofu, zeleno lisnato povrće ili pijući čisti narančin sok.

8. Grah i sjemenke bundeve za otpornost

Cink pomaže u održavanju jakog imunološkog sustava te zdravoga reproduktivnog sustava, osobito u muškaraca. Ima ga u mesu, ribi, grahu, cjelovitim žitaricama, sjemenkama bundeve, gljivama i pivskom kvascu. Pušenje i prekomjerno pijenje alkohola negativno utječu na razinu cinka u tijelu.

9. Jodirana sol i jogurt čuvaju štitnjaču

Elementarni jod važan je za pravilan rad štitne žljezde. Pomanjkanje joda u organizmu može izazvati povećanje štitnjače. Najbolji izvor tog minerala je jodirana sol, a dobar su izvor i jogurt te morske trave. Znak nedostatka joda može biti smanjena aktivnost štitne žlijezde, što usporava metabolizam.

10. Za snažno srce jedu se žitarice, povrće …

Magnezij omogućuje zdrave funkcije živaca i mišića, uključujući i srce. Od vitalne je važnosti za rast i razvoj kostiju, a neizravno je povezan i s apsorpcijom kalcija. Omjer kalcija i magnezija nužnog za održavanje jakih kostiju je 2:1.

Dobar izvor magnezija su žitarice, mahunarke, sjemenke i zeleno povrće, lješnjaci te orasi.

11. Limun i seks štite od prehlade

Ljudi koji vode ljubav jedanput na tjedan imaju višu razinu imunoglobina A, molekule imunološkog sustava koja ima važnu ulogu u zaštiti sluznice od virusa i bakterija, pokazalo je istraživanje.

12. Češnjakom protiv virusa

U borbi protiv sezonskih viroza i infekcija pomoći će i češnjak. Držite češanj u ustima te udišite pare u grlo i pluća. Ako vam je okus prejak, zažvačite ga i popijte s vodom. Češnjak ima antiseptička svojstva te sprečava razvoj virusa i bakterija u usnoj šupljini i gornjem dišnom sustavu.13. Ispiranje grla

No ako ste već prehlađeni, simptome prehlade (začepljeni nos, grlobolju, kihanje i kašalj) možete ublažiti prirodnim lijekovima. Za bolno grlo u čašu ulijte 250 ml tople vode, dodajte žličicu soli i grgljajte, a kako biste spriječili širenje infekcije, iscijedite limun u čaši tople vode i isperite grlo.

14. Hren pomaže kod začepljenog nosa

Začepljenost nosa ublažit će naribani hren, ali i ljuti začini poput umaka tabasco te ljute paprike koji će doslovno “otvoriti” dišne puteve. Dok ste bolesni, ne zaboravite na unos tekućine, a pomoći će i pileća juha, koja sprečava upale.

15. Topli zrak iz sušila za kosu uništava viruse

Simptomi prehlade mogu se bitno skratiti inhaliranjem toplog zraka. Uperite sušilo za kosu prema licu i udišite na nos najmanje dvije-tri minute. Ugrijani zrak pomaže uništavanju virusa, pokazalo je istraživanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.