Smokve su sinonim za ljeto i ljetne dane, a često ih povezujemo s morem jer se najčešće uzgajaju na Mediteranu. No, na kontinentu su sve češće, a mogu se jesti sirove ili od njih može raditi pekmez i razne druge slastice.
No ono što mnogi ne znaju jest da list smokve možete koristiti i u kuhanju, piše krstarica.
List smokve inače je poznat kao izuzetno zdrava namirnica – pomaže u prevenciji dijabetesa, snižava razinu triglicerida u krvi, pomaže kod kardiovaskularnih problema i može sniziti visoki krvni tlak, a od njega možete napraviti ukusan sirup.
Sirup od listova smokve
Za pripremu sirupa od listova smokve prvo uberite dvije šake (oko 70 g) svježih listova smokve i to obavezno s peteljkama jer će one pojačati okus.
Listove operite, stavite u lonac, prelijte vodom tako da prekrije sve listove u loncu i prokuhajte.
Kad voda prokuha i poprimi žućkasto zelenu boju, izvadite listove smokve iz lonca, a u vodu stavite smeđi šećer (ako je u loncu litra vode, dodajte kilogram šećera).
Kuhajte dok ne provrije i dok ne dobijete gusti sirupa. Zatim ga ohladite i pretočite u staklenu bocu.
Kako koristiti sirup od listova smokve u kuhanju?
Kao zamjenu za šećer možete koristiti sirup od listova smokve jer ima puno šećera pa ga možete dodati u jutarnju kavu ili njime preliti palačinke i sladoled.
Osim toga, možete ga dodati zobenim pahuljicama, jogurtu, preljevu za salatu ili koktelima—mogućnosti su zaista beskrajne.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!