Borovnice se istražuju kao potencijalna zaštita od demencije.
Borovnice su postale predmetom istraživanja u kontekstu prevencije demencije. Istraživači sa Sveučilišta u Cincinnatiju u Sjedinjenim Američkim Državama proučavali su koristi tog voća na kognitivno zdravlje kod mlađih osoba nakon što su već postignuti pozitivni rezultati kod starijih skupina. Njihova saznanja mogla bi odigrati ključnu ulogu u budućim tretmanima demencije.
Profesor Robert Krikorian sa Sveučilišta u Cincinnatiju izjavio je: “Primijetili smo kognitivne koristi borovnica u prethodnim studijama sa starijim odraslima i pomislili smo da bi mogle biti učinkovite i kod mlađih osoba s rezistencijom na inzulin. Alzheimerova bolest, kao i sve kronične bolesti starije dobi, razvija se tijekom mnogo godina, počevši u srednjem životu.”
Borovnice sadrže visoke razine mikronutrijenata i antioksidansa zvanih antocijanini, koji im daju karakterističnu boju, ali ih također štite od štetnih učinaka zračenja i infekcija te mogu pridonijeti prevenciji demencije. Druga istraživanja sugeriraju da konzumacija šake borovnica dnevno može smanjiti krvni tlak, piše Daily Record.
“Iste svojstva koja pomažu borovnicama da prežive također pružaju koristi ljudima, poput smanjenja upale, poboljšane funkcije metabolizma i poticanja proizvodnje energije unutar stanica”, kazuje Krikorian.
Da bi došli do zaključaka, istraživači su regrutirali 33 pacijenta iz okoline Cincinnatija koji su bili prekomjerne tjelesne težine i imali višu razinu šećera u krvi. Svi sudionici su bili u dobi između 50 i 65 godina i već su počeli doživljavati probleme s pamćenjem zbog starenja.
Ispitanici su se morali suzdržavati od konzumacije borovnica tijekom 12 tjedana i dobili su “suplement prah” koji su trebali konzumirati s čašom vode za doručak ili večeru. Polovina sudionika dobila je paketiće praha koji su sadržavali ekvivalent pola šalice svježih borovnica, dok su drugima dani placebo.
Oni koji su bili u skupini koja je konzumirala borovnice pokazali su poboljšanje u kognitivnim zadacima koji zahtijevaju visoku razinu kognitivne kontrole. To poboljšanje manifestiralo se kao smanjenje ometanja ili smetnji uzrokovanih vanjskim informacijama dok su učili i pokušavali se prisjetiti informacija. Drugim riječima, konzumacija borovnica povezana je s boljom sposobnošću koncentracije i pamćenja tijekom izvođenja kognitivnih zadataka.
Također je primijećeno da su osobe koje su konzumirale borovnice imale niže razine inzulina, što sugerira da je njihov metabolizam učinkovitije pretvarao hranu u energiju.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!