Cvijet soli: Kada se koristi i kolika je cijena ovog sjajnog začina?

Lifestyle 09. tra 202115:27 0 komentara
Pixabay

Ako volite svojim kulinarskim specijalitetima dati poseban štih, cvijet soli idealan je začin za vas. Vrlo je cijenjen u gastronomiji zbog nježne teksture i blagog okusa.

Sol je neizostavan začin gotovo svim jelima pa čak i desertima jer pojačava okus drugih sastojaka te su jela bez soli jednostavno nisu ukusna (no, ima i nešto u našoj navici). No, jeste li ikada čuli za cvijet soli? Francuski naziv ovog vrijednog začina jest Fleur de sel i označava najkvalitetniju vrstu soli koja se dobiva u posebnim uvjetima.

Riječ je o tankom sloju kristalića soli koje možemo naći na površini mora koje isparava i za njegovo prikupljanje treba vrlo iskusna i mirna ruka. Njezina dragocjenost je u tome što se skuplja samo u određenim dobima dana i godine – u rano jutro ili kasno navečer kad nema vjetra, odnosno u srpnju i kolovozu.

Kao što mu i samo ime govori, cvijet soli dobio je ime po kristalićima koji podsjećaju na cvijet te je vrlo cijenjen u kulinarstvu jer je mnogo čišći od morske soli i na okus blaži.

Prednosti cvijeta soli

Cvijet soli sadrži 7 posto natrijevog klorida, 0,1 posto kalijevog klorida, 0,5 posto kalcijevog sulfata, 0,3 posto magnezijevog klorida te 0,2 posto magnezijevog sulfata. Iako dolazi iz Francuske, proizvodi se i kod nas, konkretno u ninskoj i paškoj solani gdje se pojavljuje na površini bazena, dok se obična sol taloži na dnu bazena. Ninski je cvijet soli produkt metabolizma algi i specifičnih mikroorganizama.

“Cvijet soli je zapravo bogata mineralna mješavina s točno profiliranim fizikalno – kemijskim karakteristikama čiji esencijalni mikronutrijenti sudjeluju u gotovo svim metaboličkim funkcijama organizma. To joj daje širok spektar djelovanja u nutritivnom i dijetoterapijskom smislu. Važna je za svakodnevnu uravnoteženu i raznoliku prehranu”, izjavila je Tena Niseteo, klinička dijetoterapeutkinja.

Cvijet soli u povijesti su mogle prikupljati samo žene jer se smatralo da su nježnije i da će temeljitije i s posebnom pažnjom raditi ovaj posao.

Najzdravija vrsta soli

Cvijet soli smatra se najzdravijom vrstom soli jer nije rafinirana i ima više minerala. Što se tiče okusa, ima blagu aromu, ali je nešto slanija od obične soli te je stoga ne treba puno da bi oplemenila neko jelo. Zato traje i po nekoliko mjeseci. Osim što se koristi sama, u trgovinama je možemo naći u kombinaciji s kajenskim paprom, tartufima ili pak zelenim i crnim paprom.

No, ovo nije bilo kakav začin već vrlo nježan i pahuljast. Koristi se za delikatno soljenje, ali tek nakon što je jelo gotovo. Dakle, nipošto se ne smije kuhati jer time gubi sve karakteristike.

Gdje kupiti cvijet soli i kolika mu je cijena?

Zbog posebne metode sakupljanja, cvijet soli nešto je skuplji od obične kamene soli, a može se nabaviti u gotovo svim trgovinama s prehrambenim proizvodima, kao i trgovinama zdrave hrane. Dolazi u različitim pakiranjima – u staklenki, u papirnatoj ili jutenoj vrećici, a za 100 g trebate izdvojiti od 30 do 40 kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!