Evo kako možete napraviti veoma hranjivo gnojivo za biljke od jogurta

Pexels

Jogurt je jedinstvena mješavina bakterija i probiotika, koji su ključni u fermentaciji.

Osim što su probiotici dobri za rad naših crijeva, veoma su korisni i kao prirodno gnojivo koje može poboljšati stanje vašeg vrta.

Možete upotrijebiti otopinu jogurta i nanijeti je izravno na tlo kao gnojivo, prenosi House Digest.

Gnojiva su u biti hrana za vaše biljke. Baš kao što vam je potrebna uravnotežena prehrana da biste bili zdravi, vaše biljke također zahtijevaju mješavinu specifičnih hranjivih tvari za rast i proizvodnju cvijeća ili voća. Biljna gnojiva obično sadrže tri osnovna nutrijenta: dušik, fosfor i kalij.

Dušik pomaže u rastu zdravog rasta lišća i stabljike, fosfor je ključan za snažan razvoj korijena i cvjetova, a kalij osigurava cjelokupno zdravlje vaših biljaka, jačajući njihov imunitet i poboljšavajući njihovu otpornost na bolesti i štetočine. Osim njih, gnojiva također mogu isporučiti i mikronutrijente poput kalcija, magnezija, željeza i cinka, koji su važni za zdravlje i vitalnost vaših biljaka. Korištenjem jogurta kao prirodnog gnojiva, možete transformirati svoj vrt pomoću ovog jednostavnog sastojka.

Oslobađanje oplodne moći jogurta počinje stvaranjem jednostavne otopine jogurta. To je proces koji je jednostavan koliko i učinkovit. Prvo, skupite malo običnog, nezaslađenog jogurta, koji je bogat izvor dušika, hranjive tvari neophodne za snažan rast biljaka.

Proces izrade otopine od jogurta jednostavan je koliko je i učinkovit. Prvo vam treba malo običnog, nezaslađenog jogurta – bogat izvor dušika. Zatim jogurt razrijedite vodom u omjeru 50:50. Dobit ćete smjesu bogatu hranjivim tvarima za vaš vrt.

Tu smjesu jednostavno izlijte u podnožju vaših biljaka – tamo gdje je korijen, s obzirom da biljke iz njega crpe hranjive tvari. Kako otopina jogurta prodire u tlo, donosi mnoštvo korisnih bakterija ili mikroorganizama. Ponovite ovaj postupak jednom ili dva puta mjesečno.

Još jedna učinkovita metoda korištenja jogurta u vašem vrtu je da ga ubacite u kompost. Dodajte ostatke jogurta ili jogurt kojem je istekao rok trajanja u hrpu komposta, temeljito ga promiješajući. Jogurt će unijeti više korisnih mikroba u kompost, ubrzati proces razgradnje i obogatiti ga esencijalnim hranjivim tvarima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.