Izgled jezika može otkriti puno toga o zdravlju, evo što može ukazivati na ozbiljnu bolest

Lifestyle 20. lip 202408:54 0 komentara
tongue-822441_1920
Pixabay/Ilustracija

Oči mogu biti ogledalo duše, ali vaš jezik može biti pokazatelj vašeg zdravlja, tvrde stručnjaci.

Iako nisu tako poetični, liječnici sugeriraju da brzi test jezika može otkriti mnogo o tome što se događa u tijelu i može čak pokazati kada je vrijeme da rezervirate termin kod svog liječnika opće prakse.

Dr. Anis Khalaf, specijalist tradicionalne kineske medicine, na TikToku je podijelio svoje uvide, objašnjavajući četiri ključna čimbenika koja treba uzeti u obzir pri pregledu jezika. “Kineski medicinari vjeruju da izgled jezika predstavlja važan pokazatelj vašeg zdravlja”, podijelio je na svojoj platformi @acupuncturefit.

“Promatraju se četiri faktora – boja, oblik, premaz i vlaga… Na primjer, ako imate stagnaciju krvi, vaš jezik može poprimiti ljubičastu nijansu s tamnim mrljama. Netko s previše topline može imati crven vrh jezika s tankom žutom prevlakom u sredini.”

Dr. Lawrence Cunningham, liječnik opće prakse u UK Care Guide, otkrio je druge potencijalne znakove upozorenja na jeziku koji bi mogli sugerirati da nešto nije u redu u tijelu. Govoreći za Mirror, rekao je: “Vidio sam da određeni znakovi na jeziku doista mogu sugerirati temeljne zdravstvene probleme.”

“Na primjer, vrlo crven jezik ponekad može ukazivati ​​na temperaturu ili upalno stanje, dok jezik s debelom bijelom prevlakom može sugerirati na gljivičnu infekciju poput oralnog soora. Također, gladak, sjajan jezik može biti znak nedostatka hranjivih tvari, posebno vitamina B12 ili željeza.

“Prema onome što sam primijetio, još jedan ključni pokazatelj je prisutnost ranica ili čireva na jeziku, što ponekad može biti simptom ozbiljnijih stanja kao što je rak usne šupljine ili temeljne sistemske bolesti.”

Prema dr. Cunninghamu, tipičan, zdrav jezik trebao bi imati ružičastu boju i tanku bijelu prevlaku. Iako je blaga hrapavost normalna, površina bi trebala biti prilično vlažna bez ikakvih pukotina, rana ili ‘neuobičajenih promjena boje’.

Unatoč tome, ne treba se pouzdati u brze preglede jezika za potpuno dijagnosticiranje problema. Trebalo bi provesti daljnje testove kako bi se potvrdio temeljni uzrok abnormalne naslage ili teksture na jeziku koju imate.

Objasnio je: “Iako moderna medicina priznaje da određena stanja mogu pokazivati ​​simptome na jeziku, kao što su nedostaci ili infekcije, ne mislim da biste samo pregled jezika trebali smatrati sveobuhvatnom dijagnostičkom metodom.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!