Je li morska sol zdravija od obične?

Lifestyle 27. stu 202306:48 0 komentara
Pexels

Pet grama soli u danu, odnosno malo manje od žlice ovog dodatka jelu, dnevna je količina koju Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje za konzumaciju.

Događa se da ne poštujemo ovaj savjet i pretjerujemo u soljenju hrane, a kao izgovor navodimo da smo koristili morsku sol, koja je navodno zdravija od obične. Ovo mišljenje je daleko od točnog jer nije bitno koju sol koristimo, već koju količinu, kažu kardiolozi, a prenosi b92.

Sol je jedan od najčešćih sastojaka koji se koristi u kuhanju i proizvodnji hrane. Na tržištu postoje razne vrste, a možemo primijetiti da se morska sol sve češće koristi i da je skoro zamijenila običnu, kuhinjsku sol.

Činjenica je da je sol iz mora manje obrađena, ali to ne znači da je i zdravija: “Sol je sol, bilo da je roza, bijela, kuhinjska, morska. Morska sol nije ništa zdravija od kuhinjske u smislu utjecaja na krvni tlak i zdravlje srca. Nije pitanje vrste soli, već količine koju koristimo i ona ne smije premašiti dnevnu preporuku”, kaže kardiologinja Suzanne Steinbaum, a prenosi NBC.

Razlike između kuhinjske i morske soli

Glavne razlike između morske i kuhinjske soli su u okusu, teksturi i obradi. Morska sol dolazi iz isparene morske vode i minimalno se prerađuje, tako da može zadržati minerale u tragovima. Manja obrada i sadržaj minerala daju aromu, boju i čine kristale većima.

Kuhinjska sol se više obrađuje, a mineralni sadržaj se uklanja. Sadrži jod, esencijalnu hranjivu tvar koja pomaže u održavanju zdrave štitnjače, ali i aditive koji se koriste za sprječavanje nakupljanja grudica.

Jesti manje, ali kvalitetnije

Stručnjaci preporučuju ograničavanje soli bilo koje vrste u prehrani jer ovaj uobičajeni dodatak hrani sadrži natrij koji može povećati krvni tlak. Sadržaj ovog elementa u obje vrste soli je identičan i iznosi 40 posto.

Umjesto da se fokusiramo na vrstu soli koju trebamo koristiti, preporuka je da jedemo manje, ističu liječnici. Savjetuju da se držimo preporučene doze jer ćemo tako pomoći boljoj kontroli krvnog tlaka, smanjenju rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!