Kada servisirati klima uređaj i koliko će vas to koštati?

Lifestyle 15. tra 202422:10 0 komentara
Unsplash / Ilustracija

Ako se pitate koliko često morate servisirati svoj klima uređaj, na pravom ste mjestu. Održavanje klima uređaja ključna je stvar za njegovo ispravno funkcioniranje. Dobro održavan uređaj duže će trajati, ali i osigurati da vaš dom bude čišći.

Stručnjaci se slažu da bi klima uređaj trebalo servisirati dva puta godišnje. Jednom u proljeće i jednom najesen. Želite da sve bude u redu s vašim uređajem prije početka sezone hlađenja i sezone grijanja. Zadnje što želite je da vam uređaj otkaže poslušnost baš kad temperature odu u nebo ili se spuste ispod nule.

Ako ga redovito održavate, klima uređaj mogao bi vam trajati između 10 i 15 godina. Stručnjaci se slažu oko toga da redovito održavanje produžuje vijek uređaja, a klima nije izuzetak.

Ako redovito brinete o klima uređaju i servisirate ga jednom po sezoni, redovito održavanje ne bi trbalo trajati više od sat ili dva. Iako, ovaj vremenski okvir može ovisiti o nekoliko faktora: O veličini prostora, vrsti uređaja koji imate i vremenu koje je prošlo od zadnjeg servisa.

A koliko će vas koštati zadovoljstvo uživanja u besprijekornom radu klima uređaja dok se vani sve topi?

Ako je vašem uređaju potrebna samo nadopuna plina, što je najčešći razlog smanjenje učinkovitosti uređaja, 100 grama plina platit ćete između 10 i 12 eura.

Godišnji servis, koji uključuje čišćenje i dezinfekciju izmjenjivača unutarnje jedinice, čišćenje standardnih filtara unutarnje jedinice, provjeru propuštanja plina i kontrolu rada električnih motora platit ćete u prosjeku 35 eura, procjenjuje Trebam.hr. Cijena ovisi o vašem uređaju, naglašavaju.

Ako se odlučite na servis uređaja s kontrolom plina, tu uslugu platit ćete u prosjeku 50 eura. Cijene na tržištu se kreću od 40 do 55 eura, procjenjuje Trebam.hr. Serviser će između ostalog izvršiti: Kontrolu tlaka rashladnog plina, punjenje klima uređaja plinom, pregled i kontrolu električnih komponenata, čišćenje klima uređaja i njegovih dijelova, kontrolu temperature ispuhanog zraka unutarnje jedinice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!