Kako prepoznati razliku između gnijezda pčela, osa i stršljena?

Lifestyle 04. srp 202214:34 > 15:24 0 komentara
Sabine Katzenberger / Panthermedia / Profimedia / ilustracija

Ako ste uočili najezdu insekata u vašem domu ili vrtu, postoje neki znakovi koji vam mogu pomoći da otkrijete je li u pitanju gnijezdo pčela, osa ili stršljena. Iako je uvijek najsigurnije zvati stručnjake u takvim situacijama, nije loše znati s kojim insektima točno imate problema.

Kako izgleda pčelinje gnijezdo?

Pčelinja gnijezda razlikuju se ovisno o vrsti pčele u pitanju. Na primjer, neke vrste pčela gnijezdit će se pod zemljom u malim humcima koji izgledaju poput gnijezda mrava. Ako uočite pčele kako gmižu u podzemno gnijezdo i izlaze iz njega, možda imate, na primjer, infestaciju rudarskim pčelama.

VEZANA VIJEST

Bumbari također imaju tendenciju graditi svoja gnijezda blizu tla, primjerice u kompostu, posudama za cvijeće ili ispod podova. Gnijezda bumbara često se prave od trave, lišća, kore i izlučevina voska.

Međutim, ako imate posla sa kolonijom medonosnih pčela, veća je vjerojatnost da ćete ih uočiti kako se gnijezde na zaštićenim mjestima. Medonosne pčele ne vole graditi gnijezda na otvorenim mjestima, pa ih često nalazimo u izdubljenom drveću ili u području oko krova. Gnijezdo medonosne pčele prepoznat ćete po heksagonalnoj ćelijskoj strukturi.

Gnijezdo pčela također možete pronaći i na vratima, vrtnom zidu, garaži ili drvetu.

Kako izgleda osinje gnijezdo?

Za razliku od pčela, ose svoja gnijezda često grade na izloženim mjestima. Ako uočite veliko gnijezdo insekata koje visi s grane drveta ili krova vaše vrtne kućice, moguće je da imate posla s najezdom osa.

VEZANA VIJEST

Gnijezda osa također izgledaju znatno drugačije od gnijezda pčela. To je zato što ose grade gnijezda koristeći drvena vlakna, što im daje sivkast izgled poput papira.

S obzirom na to da su stršljeni vrsta osa, koriste istu tehniku kao i obične ose kada grade gnijezda. Da biste znali imate li posla s najezdom stršljena ili osama, potrebno je pažljivije promotriti koji se kukci kreću oko gnijezda.

Stršljeni su znatno veći od običnih osa i imaju crvenkasta, narančasta tijela umjesto žutih i crnih pruga pa ih možete lako razlikovati od drugih insekata, piše Mr. Wasp.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!