
Iako se obično koriste za okus i boju, začini također mogu ponuditi impresivne zdravstvene prednosti, uključujući one koji uključuju crijeva.
Kad je riječ o zdravlju crijeva i začinima, vrijedi istaknuti kurkumu, napominje dijetetičarka Kristen Lorenz.
To je uglavnom zbog sposobnosti kurkume da se bori protiv upala, što se može pratiti do kurkumina – primarnog spoja u začinu.
“Kurkumin pomaže u zaštiti sluznice crijeva smanjujući upalu”, objašnjava Lorenz. Ovo je ključno, jer je sluznica crijeva odgovorna za apsorpciju esencijalnih hranjivih tvari dok toksine i loše klice drži izvan probavnog trakta.
“Protuupalni učinci kurkumina (a time i kurkume) također pomažu u smanjenju rizika od upalnih probavnih stanja, kao što su upalna bolest crijeva (IBD) i sindrom propusnih crijeva”, dodaje Lorenz.
Kurkuma također koristi crijevnim bakterijama koje su ključni faktor vrhunskog zdravlja crijeva. “Potiče rast korisnih bakterija, poput Bifidobacterium i Lactobacillus, dok inhibira štetne patogene”, dijeli Lorenz. “Ovo dvostruko djelovanje pomaže u održavanju uravnoteženog ekosustava crijeva, što je važno za probavu, apsorpciju hranjivih tvari i imunološku regulaciju”, dodaje ona. Štoviše, uravnotežen mikrobiom dodatno smanjuje rizik od upalnih stanja crijeva, piše RS.
Ovaj zlatni začin potiče i proizvodnju žuči, žuto-zelene tekućine koju proizvodi jetra. “Žuč je ključna za razgradnju masti i apsorpciju vitamina topivih u mastima, što uključuje vitamine A, D, E i K”, kaže Lorenz. Povećani protok žuči pomaže u održavanju zdravog mikrobioma smanjenjem štetnih bakterija u tankom crijevu i podupiranjem probave”, nastavlja ona.
Unatoč ovim prednostima, vrijedno je spomenuti nijanse dobrobiti kurkume za crijeva. “Dodavanje kurkume vašoj prehrani može biti vrijedan dio holističkog pristupa zdravlju crijeva, ali to neće biti čarobno rješenje”, objašnjava Lorenz. Za početak, kurkuma se koristi u tako malim količinama u hrani, a njeni pozitivni učinci na crijeva su kumulativni, a ne trenutni.
“Zdravlje crijeva ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući unos vlakana, hidrataciju, kontrolu stresa i raznolikost hrane u vašoj prehrani”, objašnjava Lorenz. Ipak, kurkuma može pomoći, osobito u kombinaciji s drugim navikama koje su pogodne za crijeva, poput unosa prebiotika i probiotika, unosa dovoljno vlakana i smanjenja unosa visoko prerađene hrane.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!