Mogu li žene spasiti industriju piva?

Lifestyle 01. pro 202306:38 0 komentara
Pexels

Seksistički stavovi dugo su stavljali žene u drugi plan u industriji piva. Danas, tvrtke napokon shvaćaju da inkluzivnost može biti i unosna.

Hrabro izložena među ostalim craft pivama u jednom od supermarketa u New Yorku, nalaze se četiri pakiranja živopisno obojenih limenki s izraženim geometrijskim uzorcima.

Unsplash / Ilustracija

Ova atraktivna ambalaža poziva potrošače da istraže voćna piva koje se kriju unutar njih.

Bitna poruka koja proizlazi iz njihove estetike naglašava kontrast s muževnim marketinškim pristupom drugih limenki koje ih okružuju. Ako ste pomislili da izgledaju “ženstveno” uz ostale limenke, to je i poanta.

Britanske pivovare započele trend, Amerikanci se uključili

Tvrtka koja stoji iza ovih pića je Talea Beer Co, pivovara sa sjedištem u Brooklynu, koju su 2019. godine osnovale LeAnn Darland i Tara Hankinson. “Naša polazna ideja kada smo osnivali Taleu bila je da postojeće pivovare craft piva žene poput nas ne smatraju kupcima”, kazale su Darland i Hankinson za BBC. 

“Cilj nam je učiniti craft pivo inkluzivnijim, bilo da ste žena, član LGBTQIA+ zajednice, manjina ili ste tek novi u craft pivu”, dodale su.

Žene su tradicionalno konzumirale pivo, no često su bile zanemarene ili čak isključene zbog seksističkih marketinških strategija koje su nerijetko bile prisutne u promociji alkohola.

Tijekom godina, vodeći brendovi piva i craft pivovare usmjeravali su svoje marketinške napore prema muškoj populaciji kao primarnoj ciljnoj skupini.

No, nakon što su britanske pivovare poduzele korake prema eliminaciji seksističkog marketinga, američki brendovi su se uključili u svojim naporima da sustignu taj trend.

Kate Bernot, novinarka koja je opsežno pisala o demografskim promjenama, inkluzivni marketing naziva “ekonomskim imperativom”. Ona kaže: “Današnje cool kulturne norme više nisu heteronormativne i rodno određene. Mislim da su žene i mnogi muškarci oduševljeni kada vide pametniji, svježiji pristup. To zahtijeva od tvrtki da rade malo više.”

Ne samo da su postojeće tvrtke postale mudre da promijene svoje poruke, već i novi konkurenti pronalaze komercijalnu priliku u traženju žena koje piju i drugih povijesno zaboravljenih potrošača kao svojih primarnih tržišta.

Unsplash / Ilustracija

Jedan od načina da to učinite nije samo podešavanje pakiranja i naziva piva kako bi se izbjeglo otuđenje, već i pripremanje piva imajući na umu širi izbor paleta.

Talea nudi niz složenih napitaka, od kojih neka imaju svjetliju okosnicu ili voćne note kojih ponekad nema u izboru tamnih ili teških piva s visokim udjelom alkohola.

“Žene ne žele da im se ugađa…”

Strategija djeluje. Danas, Darland i Hankinson procjenjuju da su oko 70 posto kupaca njihovih pića žene.

Međutim, brzo upozoravaju da njihova piva nisu “dijetalna” pića koja čine veći dio tržišta alkohola usmjerenog na žene.

“Žene ne žele da im se ugađa”, kažu. “Mnogi potencijalni ulagači pitali su nas o broju kalorija ili hoćemo li biti tvrtka za niskokalorična Skinnygirl piva”, dodale su.

Projekti poput ovih nisu samo gađanje na tradicionalno isključene skupina kako bi se stvorilo inkluzivno iskustvo konzumacije alkohola, već i pametni poslovni potezi: “Ako uzmete u obzir preferencije žena kao pivska tvrtka, privući ćete i muške potrošače koji jednostavno ne vole postojeće proizvode”, kaže Bernot.

Naposljetku, žene vole pivo i imaju novca koji su voljne potrošiti za tvrtke koje ih primjećuju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!