Jeste li znali da na Zemlji postoji začin vredniji od tartufa, wasabija, pa čak i zlata? Vjerojatno ste ga vidjeli, nježne crvene komadiće od kojih vam je potrebna samo najmanja količina da biste imali veliki utjecaj na okus. Govorimo, naravno, o šafranu.
Potječe iz ljubičastih cvjetova šafrana (Crocus sativus). Počinje kao jarko narančasti žig, koji nosi pelud kao dio ženskog reproduktivnog sustava cvijeta, a kasnije postaje najvredniji začin na svijetu. Zašto je tako skupo? Djelomično zato što je ova biljka apsolutna noćna mora za žetvu.
Šafran se bere s tri žiga u sredini svakog cvijeta i moraju se brati ručno. To znači da pola kilograma šafrana može sadržavati čak 75.000 cvjetova. Dodajte tome činjenicu da cvijet cvjeta samo u određenim dijelovima svijeta nekoliko kratkih tjedana u godini i to postaje još složenija operacija.
Jednom ubrane, nevjerovatno su krhke i njima se mora pažljivo rukovati, što proces uzgoja čini još složenijim i skupljim. Žigovi se zatim pretvaraju u poznatiji oblik isušenog šafrana tako što se rašire na pladnjeve i polako suše na vatri od drvenog uglja. Opet, ovo povećava troškove jer je to dugotrajan proces koji se ne može požurivati.
Tržišna stopa za pravi šafran kreće se između 2.000 i 10.000 dolara po pola kilograma, tako da nije iznenađujuće da postoji nekoliko krivotvorenih alternativa. Sve od obojene kukuruzne svile do cvijeća od šafranike, vlakana cvekle i običnih starih crvenih komadića papira kroz povijest se predstavljalo kao šafran, dok se mljeveni šafran često miješa s kurkumom, korom ili paprikom – što je samo po sebi zanimljiv začin, jer iznenađujuće malo ljudi zna od čega se pravi paprika.
Ključ autentičnog, visokokvalitetnog šafrana je u njegovoj aromi, što znači da se drži visokih standarda tijekom proizvodnog procesa, a lošiji žigovi neće dospjeti u konačni začin. Ni tu aromu nije lako održavati, tako da šafran ima kratak rok trajanja i mora se pravilno skladištiti, piše IFLScience.
Dakle, je li vrijedno toga? Na kraju svega toga, najskuplji začin na svijetu izlazi kao prilično svestran i impresivan biljni proizvod. Tražen je u kulinarstvu zbog svog blago slatkog, zemljanog ukusa koji daje izrazitu aromu i ukus hrani. Takođe može učiniti da hrana izgleda bolje tako što će je obojati u zlatnu boju i nešto je što ćete vidjeti u jelima od riže, kao i u određenim desertima.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!