Ne preskačite ovu namirnicu – hrskava je, ukusna i odlična je za vaše zdravlje

Lifestyle 07. velj 202214:27 0 komentara
Wavebreak / Profimedia

Kome bi na prvi pogled palo na pamet da je celer pretjerano dobar za zdravlje? Pun je vode zbog čega ima blagi okus, no kad je u pitanju hranjivost, sve je samo ne blag i vodenast.

Celer spada u skupinu povrća zajedno s mrkvom, komoračem, peršinom itd. Premda se kod nas koristi uglavom korijen celera koji je gotovo neizostavan dio svake juhe, jednako su zdrave debele, hrskave stabiljke.

Hranjivost i zdravstvene prednosti

Celer se većim dijelom sastoji od vode, a stbiljke i listovi još su bogati vitaminom C, magnezijem i posebno vitaminom K. Također, bogat je dobrim vlaknima koji su nužni za zdrav probavni sustav.

Bogat je antioksidansima

Celer sadrži umjerene količine antioksidansa poput beta-karotena, vitamina C i flavonoida, što svakako pomaže kod raznih upala u tijelu i kroničnih stanja.

Poboljšava probavu

Ovo povrće sadrži i razgradiva i nerazgradiva vlakna. Oba su nužna za zdravu probavu, no funkcioniraju na različite načine.

Pomaže zdravlju srca

Celer sadrži ftalid, organski spoj koji ima odlične učinke na krvni tlak, a posljedično na zdravlje srca. Svakako pomaže snižavanju visokog krvnog tlaka, ali i razina kolesterola u krvi.

Kontrolira krvni tlak

Ako imate problema s krvnim tlakom, onda biste svakako trebali uvesti celer u redovnu prehranu. Ne samo da prirodno ima vrlo niske razine šećera, već sadrži razgradiva vlakna koja sprečavaju naglo dizanje šećera u krvi i smanjuju rizik od razvoja dijabetesa.

Održava zdrave kosti

Zahvaljući činjenici da sadrži značajne količine vitamina K, pomaže u pohranjivanju kalcija u kostima što je preduvjet za zdrave kosti.

Pomaže u hidrataciji

Ispijanje vode nije jedini način ostati hidriran. Neke namirnice, poput lubenice i krastavaca, sadrže toliko vode da pridonose i hidraciji organizma. Celer čini čak 95 posto vode pa stoga nije čudno da se preporuča i u ovom segmentu.

Rizici od previše celera

S obzirom na činjenicu da je bogat vlaknima, ako imate osjetljiv probavni sustav, previše ovog povrća može dovesti do napuhanosti i zatvora.

Moguća je i alergija na celer koja će se prvenstveno manifestirati kroz povraćanje, želučane grčeve, teško disanje, oticanje dijelova tijela i oticanje usta. Vjerojatnije je da ćete imati alergiju na celer ako ste alergični na pelud breze, tvrde stručnjaci.

Na koncu, treba spomenuti i da vitamin K, kojim je celer bogat, može kontraindicirati s nekim lijekovima, pogotovo onima koji se odnose na zgrušavanje krvi pa, ako imate taj zdravstveni problem, savjetujte se prije promjene prehrane s obiteljskim liječnikom, piše Yahoo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!