Prestanak pijenja alkohola je obavezan ako planirate dijetu. Međutim, često se dogodi i da kilogrami ne padaju, a nekima čak i rastu, barem u početku, kako kaže za Insider Ana M. Abrantes, profesorica psihijatrije i ljudskog ponašanja na Medicinskom fakultetu Alpert Sveučilišta Brown.
Način na koji tijelo obrađuje alkohol i hranu, naše ponašanje i genetika igraju ulogu u variranju težine. Osim toga, održivi gubitak težine traje mjesecima i godinama, a ne danima i tjednima.
“Moramo paziti na svoje ponašanje i način na koji ćemo se brinuti za sebe”, rekao je za Insider registrirani dijetetičar Sumner Brooks, koji je prestao piti u svibnju 2020. “Ne možemo reći – prestat ću jesti ovo i prestat ću piti ovo i dobiti trbušne mišiće. Ne ide to tako.”
Naše tijelo ne tretira kalorije iz alkohola i kalorije u hrani na isti način
Dok tijelo doživljava sendvič kao gorivo koje se koristi za energiju, za izgradnju mišića ili potporu funkcioniranju organa, od alkohola nema takvih koristi. Dakle, tijelo stavlja prioritet na metaboliziranje i uklanjanje alkohola, dok pohranjuje stvarne hranjive tvari u obliku masti, rekla je registrirana dijetetičarka Vanessa Rissetto, koja je bez alkohola gotovo godinu dana.
Nakon obilnog pijenja tijelo počinje pohranjivati i alkohol kao mast, slažu se dijetetičarke Alex Parker i Anna Debenham. Iako prestanak pijenja znači da se vaše tijelo mora usredotočiti na obradu korisnih hranjivih tvari i sagorijevanje te pohranjene masnoće, to se neće dogoditi preko noći, rekao je Rissetto.
Vaša crijeva, koja se liječe od alkohola, možda apsorbiraju više hranjivih tvari
Odmor od alkohola također daje vašim crijevima priliku da izliječe štetu uzrokovanu alkoholom i probave više hranjivih tvari. To može biti dobro jer se vaše tijelo “konačno ponovno hrani”, rekao je Brooks.
Neki ljudi nedovoljno jedu dok piju alkohol, tako da debljanje može biti dobar znak
“Naša tijela su dizajnirana da budu otporna na gubitak težine”, rekao je Brooks. “To ne znači da se to ne može dogoditi zdravo, samo, ako se ne događa, postoji razlog.” Možda jedete više jednostavnih ugljikohidrata te aktivirate moždane puteve koje aktivira i alkohol.
Mnogi ljudi koji tek prestanu piti alkohol razviju veću potrebu za slatkim jer i šećer i alkohol potiču proizvodnju dopamina.
Možda koristite hranu kao ugodu u zamjenu za pijenje alkohola
U nedostatku alkohola također možete posegnuti za hranom kako biste otupili neugodne emocije, “koje su prilično česte u izazovnom razdoblju ranog oporavka”, rekao je Abrantes.
Izbjegavanje alkohola također može s vremenom umanjiti tjeskobu, što dovodi do povećanog apetita. To je dobra stvar. Poremećeni obrasci prehrane kao što je prejedanje također imaju tendenciju pojavljivanja u ranoj fazi trezvenosti, piše The Insider, prenosi Index.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!