Savjet nutricionista: Zašto biste trebali jesti juhu tijekom zime?

Cooking 20. pro 202211:47 0 komentara
Shutterstock

Hladni mjeseci ne utječu samo na to što ćete obući, već utječu i na vaše tijelo u cjelini. Zima drastično mijenja vaše prehrambene preferencije, metabolizam i razinu energije. Možda ćete osjetiti potrebu preskočiti boravak na otvorenom u korist jela ili ispijanja toplog pića. Nema bogate ponude sezonskog svježeg voća i povrća na koje smo navikli u ostalo vrijeme godine pa zato trebate na najbolji mogući način iskoristiti ono što se nudi. Tople juhe odličan su izbor obroka, mogu vas zasititi i okrijepiti, a magistrica nutricionizma Jelena Margetić Bošković objašnjava kako ih učiniti ukusnima i zdravima.

Dolaskom hladnijeg vremena prehrana postaje siromašnija vitaminima i mineralima. Kako kombinirati namirnice u juhama da dobijemo maksimum od minerala i vitamina? Koje kombinacije namirnica su najbolje?

Juha je oduvijek sinonim za jelo koje liječi, a zimi pogotovo čini ugodu tijelu i duši svojom toplinom, prenosi Centar zdravlja. Tradicionalne mesne i povrtne juhe donose mnoštvo vitamina i mineralnih tvari, a na njihovu kvalitetu utječu polazne namirnice od kojih je juha napravljena.

VEZANE VIJESTI

Za što kvalitetniju juhu potrebno je izabrati kvalitetne svježe sezonske namirnice jer upravo one imaju najveći udio hranjivih tvari. Juhu je potrebno kuhati na duže i na slabijoj vatri kako bi vitamini i mineralne tvari ostali sačuvani.

U bistru juhu u kojoj su otopljeni vitamini, mineralne tvari i fitokemikalije uvijek je dobro dodati i kuhano povrće kako bi s povećao unos prehrambenih vlakana i komadiće mesa ili ribe kao izvore bjelančevina. U juhe je poželjno dodavati i začine (papar, peršin, bosiljak, đumbir, kurkuma) kako bi se njihovo blagotvorno djelovanje povećalo.

Preporučuje se izbjegavati dodavanje začinskih mješavina zbog visokog udjela soli i pojačivača okusa. Ne postoje najbolje kombinacije namirnica u juhu, ali preporuka je svakako koristiti što više vrsta povrća kako bi dobili što širu lepezu vitamina i biološko aktivnih komponenti.

Koje su benefiti mesnih, a koje povrtnih juha?

Svim mesnim i ribljim juhama zajedničko je da pridonose ukupnom dnevnom unosu proteina, mineralnih tvari (cink, željezo, kalcij, magnezij) i drugih elektrolita. Pileća i pureća juha tradicionalno se smatraju lijekom kod prehlade, začepljenog nosa i kašlja, a njihov protuupalni učinak je i znanstveno dokazan.

Domaća pileća juha s rižom

Juhe od kostiju posebno su bogate kolagenom i mineralnim tvarima poput željeza, cinka, magnezija, kalcija te kao takve imaju pozitivan učinak na zdravlje kostiju, mišića, zglobova, kože te probavnog sustava.

Hrana koja sadrži najviše kolagena i kako prirodno potaknuti proizvodnju

Povrtne juhe su bogat izvor vitamina, prehrambenih vlakana i fitokemikalija, prvenstveno biljnih pigmenata s protuupalnim i antioksidacijskim djelovanje. Tako na primjer juha od bundeve je narančasta zbog pigmenta beta karotena koji ima zaštitni učinak na zdravlje očiju i kože, juha od rajčice je izvor snažnog antioksidansa likopena, a juha od cikle je bogat izvor željeza. Povrtnim juhama poželjno je dodati maslinovo ulje ili suho pržene sjemenke prije serviranja kako bi se obogatile dobrim masnoćama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!