Sedam namirnica koje ne morate držati u frižideru

Pexels/Ilustracija

Vrlo često iz navike ili nekog iracionalnog opreza trpamo stvari u frižider "da se ne pokvare". Međutim, neke namirnice podjednako će reagirati na sobnoj temperaturi i u frižideru pa nema razloga natrpavati ovaj kućanski aparat bespotrebno.

Sigurno vam se dogodilo da držite frižider otvorenim i dulje nego što to želite samo zato što otprve ne možete pronaći ono što tražite.

Zato donosimo popis namirnica koje se uopće ne moraju čuvati u frižideru, a vjerojatno ih redovno spremate ondje.

Putar

Razumna je pretpostavka da se putar mora čuvati u frižideru jer se radi o mliječnom proizvodu. Međutim, premda je činjenica da se putar može rastopiti i pokvariti ako se čuva preblizu izvora topline ili na direktnom suncu, pohranjen u posudu i smješten na mračnom, hladnijem mjestu, može potrajati i dulje nego što biste mogli pretpostaviti.

Nedavna iskapanja u Irskoj otkrila su posudu staru oko 3.000 godina s nevjerojatno dobro očuvanim maslacem.

Bosiljak

Jedan od omiljenih začina u svim kuhinjama, a pogotovo mediteranskoj, bosiljak, često se čuva u frižideru “zbog svježine”. Međutim, nije općepoznata stvar da ima tendenciju skupljanja mirisa i okusa namirnica s kojima je pohranjen.

Zato je puno bolje bosiljak održavati svježim poput buketa cvijeća u vodi, a osim što će biti boljeg okusa, možda mirisom otjera i pokojeg insekta koji zaluta u kuhinju.

Luk

Luk ima suprotan problem od bosiljka – on ne skuplja tuđe mirise, nego svoju aromu širi na druge namirnice. I to posebno u zatvorenim mjestima poput frižidera.

Što god namjeravali s lukom, najbolje mjesto za čuvanje je suho s dobrom ventilacijom.

Bobice

Premda su bobice, šumsko i slično voće osjetljive i zapravo se ne mogu održati dugo svježim, frižider je doista poguban za njih. Naime, frižideri su jako vlažni i drže temperaturu nešto malo iznad temperature smrzavanja. Osim što se bobicama tako skraćuje životni vijek, one su i same bogate vodom i samim time krhke. Niske temperature im umanjuju okus i uništavaju teksturu.

Nakon kupovine ili branja najbolje ih je odmah oprati i čuvati u zdjelici te čim prije pojesti.

Torta

Torte ne vole frižidere, no neke bez njega ne mogu. Ako je torta rađena od glazure, kreme ili nečeg sličnog što sadrži mlijeko i slične namirnice, onda se mora hladiti i na sobnoj se temperaturi može pokvariti. Međutim, ako je torta suha ili na bazi maslaca, a namjeravate je pojesti u roku od nekoliko dana, može vas čekati i na kuhinjskom pultu.

Premda frižider isušuje tortu, bolje je ne riskirati ako niste sigurni.

Rajčice

Premda se može činiti da će na sobnoj temperaturi prije propasti, rajčice se ne čuvaju u frižideru. Na hladnom gube svoj okus.

Čuvajte ih na sobnoj temperaturi, ali ne na direktnom suncu.

Kečap i senf

Baš poput raznih ljutih umaka kečap i senf sadrže dovoljno kiseline da mjesecima mogu preživjeti u ormariću bez da izgube kvalitetu.

Na nekim je proizvodima naznačeno da se nakon otvaranja čuvaju u frižideru, no ako imate hladnije mjesto u kući, zadržat će i tamo kvalitetu, piše Family Handyman.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.