Postoje stvari koje biste trebali znati i učiniti kako biste izbjegli da vas prevare pri kupnji maslinovog ulja.
Nikad ne kupujte ulje kojem na etiketi ne piše “ekstra djevičansko”.
Ni to nije jamstvo kvalitetnog ulja, ali bez nje, “uvijek ćete dobiti proizvod niske kvalitete”, kaže Larry Olmsted, autor knjige “Real Food Fake Food”.
Potražite “datum branja maslina”.
Uglavnom, što više specifičnosti, to bolje, prenosi Epicurious.
Ako na etiketi stoji ime proizvođača ili sorta korištene masline, vrlo je vjerojatno da je originalna.
Zanemarite datum “najbolje do”.
Datum “najbolje do” proizvoljan je i nema nikakvih pravnih standarda.
Potražite certifikacijski pečat treće strane.
Konkretno, to se odnosi na zaštićenu oznaku izvornosti.
Ako vidite da je ulje proizvedeno u Australiji ili Čileu, kupite ga.
Australija ima najstrože standarde i vrlo napredan sustav testiranja, a niti jedna zemlja ne miješa ulje iz prethodne berbe, prema Olmstedu.
Ne nasjedajte na otmjeno pakiranje i visoku cijenu.
Jeftino ulje je crvena zastavica, ali skupo ne znači automatski i kvalitetu.
Vjerujte svojim osjetilima.
Lažno maslinovo ulje moglo bi biti masno, užeglo, bez okusa ili jednostavno neugodno. Dobro maslinovo ulje, pravo maslinovo ulje, trebalo bi mirisati. “Ako je dobrog okusa, vjerojatno je dobro”, kaže Olmsted.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare