Puhovski o premijerovoj optužbi: “To je počeo Vučić pa Milanović, a sad to radi i Plenković”

Vijesti 13. pro 202317:20 1 komentar

Politički analitičar Žarko Puhovski u Newsroomu je s našim Ilijom Jandrićem analizirao novu smjenu u Vladi. Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je smijenio Davora Filipovića s mjesta ministra nakon što je isplivala afera o mogućoj trgovini utjecajem u kojoj se našao ministrov posebni savjetnik Jurica Lovrinčević.

“Dobro je da je jedanput brzo reagirao. To je bila dobra stvar jer to je bila stvar koja je tražila hitnu intervenciju. Upotrijebio je i dosta inteligentnu formulaciju – tu nema članova HDZ-a, a ne HDZ-ovci nisu odgovorni. Naravno da je HDZ odgovoran, HDZ vodi Vladu i državu i prema tome, HDZ i Plenković su odgovorni, u tome nema spora”, kazao je.

Puhovski je naveo što u ovom slučaju smatra problemom. “S ciničnom normalnošću se govori da su mediji potkupljivi, da bi trebalo okrenuti raspravu do kuda je došla korumpiranost medija.”

Je li Filipović morao znati što mu radi savjetnik?

Za cijelu aferu Puhovski govori da je – bezobrazluk. “Imate dvostruki bezobrazluk. Imate nekoga tko nema nikakve ovlasti u ime Vlade i ministarstva govoriti. Trebat će postaviti pitanje o tim neopisivo brojnim posebnim savjetnicima koji nemaju nikakve ovlasti.”

Dodaje da će po tom pitanju trebati uvesti neke posebne principe. Smijenjeni ministar Filipović je rekao da nije znao što radi Lovrinčević. “To su besmislice, ne mora znati kad se kreće u okviru svojih gabarita, ali kad je izašao iz njih, on mora znati.”

Osvrnuo se i na prvu izjavu Lovrinčevića u kojoj je naveo da mu ne nedostaje novaca pa da nema potrebu ni uzeti.

“Bogati ljudi uvijek hoće biti još bogatiji, iz mog iskustva, i tako se i postaje bogat. Drugo, taj tip odgovora je promašen jer je lako moguće da nije uzimao novac za sebe. On ne može uzeti novac za ministarstvo, ali može za stranku jer su tu računi malo kompleksniji”, kazao je Puhovski.

Plenković je više puta optuživao neke medije i novinare da su u sprezi s dijelom oporbe i da djeluju protiv njega. “On kaže ‘ja znam za koga radite’. To je Vučić počeo, to je i Milanović počeo pa odustao od toga, a to je Plenković zadnjih godinu dana govorio. To su stvari koje su potpuno besmislene”, rekao je Puhovski, navodeći da je jedino bitno je li pitanje novinara smisleno ili ne, a ne tko ga plaća.

Afera ‘plin za cent’

Osvrnuo se i na aferu ‘plin za cent’. Sad smo u situaciji da su svi glavni akteri otišli – i Filipović i donedavni šef Uprave HEP-a Frane Barbarić. Puhovski dodaje da nema više ni onog tko je ukazao na problem, čelnika HROTE-a Borisa Abramovića kojem nije produžen mandat.

“Išlo se jako zaobilaznim putem. Onda je to očišćeno i sad imamo situaciju da je za Barbarića striktno rečeno da on ne odlazi zbog toga. Nije poznato da se vodi bilo kakav postupak zbog toga. Jučer je bila tugaljiva situacija kad je DORH dao izjavu da rade na tome, što po definiciji moraju, a zašto nas jučer obavještavaju tome?” Sve je raščišćeno osim bitne stvari: tko je profitirao od toga i ima li to veze s kupovanjem Domovinskog pokreta? Radi li se tu o kupovanju koalicije?”, naveo je Puhovski.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare