Jedna vježba je ključ da ostanete zdravi i fit u 70-ima

Lifestyle 19. lip 202414:50 0 komentara
Dizanje utega
Pexels/Ilustracija

Istraživanja sugeriraju da bi umirovljenici trebali početi dizati utege ako žele imati zdravu mirovinu.

Ljudi prirodno gube mišićnu funkciju kako stare, a slabljenje stiska i snage nogu smatra se snažnim prediktorom smrti kod starijih osoba.

Trening koji može uključivati utege, tjelesnu težinu ili trake za otpor, pokazao se učinkovit u sprječavanju ovog gubitka, piše Daily Mail.

Istraživači su željeli istražiti dugoročne učinke jednogodišnjeg programa treninga s teškim utezima.

Sudionici prosječne dobi od 71 godine, njih 451, podijeljeni su u grupe: jedna grupa je cijelu godinu vježbala s utezima, druga grupa je radila trening umjerenog intenziteta, dok treća grupa nije imala dodatne vježbe uz svoju uobičajenu aktivnost.

Svaka vježba u grupi s teškim utezima uključivala je tri seta od šest do dvanaest ponavljanja, pri čemu su koristili između 70 posto i 85 posto maksimalne težine koju su mogli podići za svako ponavljanje.

Snaga kostiju i mišića te razine tjelesne masti mjerene su na početku istraživanja, a zatim ponovno nakon jedne, dvije i četiri godine.

Nakon četiri godine, otkriveno je da su oni u grupi s teškim utezima zadržali snagu nogu tijekom vremena, dok su oni koji nisu vježbali ili su vježbali umjerenim intenzitetom izgubili snagu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!