Evo zašto nije dobro WC dasku pokrivati toaletnim papirom

Lifestyle 08. srp 202417:12 0 komentara
Evo zašto nije dobro WC dasku pokrivati toaletnim papirom
Pixabay / Ilustracija

Javni toaleti mnogima su izvor gađenja i trude ih se izbjegavati. Međutim, i neke navodne zaštitne mjere mogu se pokazati kao potencijalni zdravstveni rizik.

Većina ljudi vjerojatno smatra da su javni zahodi neugodni jer je čistoća istih upitna. Neki se pokušavaju zaštititi od mogućih mikroba tako što WC dasku prekriju toaletnim papirom. Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi to zapravo moglo imati suprotan učinak.

Zašto ne biste trebali stavljati toaletni papir na WC dasku?

Razlog tome je što je površina toaletnog papira posebno privlačna bakterijama. Ako poklopac zahodske školjke ostane otvoren tijekom ispiranja, fekalne klice mogu lebdjeti zrakom i zatim se taložiti na papiru. Studije su pokazale da se sa svakim ispiranjem tisuće sitnih kapljica, koje se nazivaju i aerosoli, dižu iz pisoara i šire do 100 centimetara iznad WC školjke, prenosi Fenix Magazin.

U javnim zahodima, poklopac zahodske školjke obično je otvoren ili ga čak i nema, što znači da svaki put kada se pustiti voda, patogeni se mogu ponovno proširiti i zadržati u vlaknima toaletnog papira. Osim toga, postoji velika vjerojatnost da je papir već kontaminiran prije nego što ga stavite na WC dasku.

Alternativa za zaštitu od patogena

Za čišćenje WC daske postoji alternativa korištenju toaletnog papira: jednokratne ili dezinfekcijske maramice.

Kako biste spriječili prenošenje mogućih klica u javnim toaletima, preporučuje se pridržavanje jednostavnih higijenskih pravila. Važna mjera je temeljito pranje ruku nakon korištenja toaleta.

Dodatno, u javnim sanitarnim čvorovima nakon pranja ruku možete zatvoriti slavinu jednokratnom maramicom, a pri izlasku obrisati kvaku jednokratnom krpom ili laktom. Ove jednostavne mjere opreza pomoći će minimizirati prijenos klica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!