Zamrzavate hranu u posudama od sladoleda? Stručnjakinja upozorava da prestanete

Lifestyle 01. velj 202210:43 > 12:47 0 komentara
Anastasiia Yanishevska / Alamy / Alamy / Profimedia

Kutije od sladoleda mnogima se čine kao zgodna opcija za pohranu hrane.

Nažalost, to i nije najbolje. Naime, Sabine Hülsmann iz e.V. Verbraucherzentrale Bayern savjetuje da se kutije sladoleda ne koriste za hranu. Isto vrijedi i za kutije od jogurta ili margarina.

Zašto ne treba ponovno koristiti kutije od sladoleda?

Iako se može činiti praktičnim i održivim, hrani i zalihama nije mjesto u kutijama u kojima je bila zamrznuta hrana.

“Kutije sladoleda su jednokratna ambalaža, što znači da su namijenjene samo za posebnu hranu i jednokratnu uporabu”, objašnjava Hülsmann te dodaje: “Zato nisu prikladni za daljnju uporabu, na primjer za zamrzavanje ili grijanje u mikrovalnoj pećnici”, kaže specijalizirana savjetnica za hranu i prehranu. Isti slučaj je i s kutijama jogurta i margarina.

Koji su rizici?

“Iz plastične ambalaže kemikalije mogu prijeći iz ambalaže u hranu”, kaže Sabine Hülsmann. Proizvođači bi morali osigurati da se poštuju zakonske odredbe o prijelazu kemikalija. Međutim, to se odnosi samo na izričitu namjenu.

“Ako je, na primjer, limenka namijenjena prodaji voćnih sorbeta bez masti, može se učiniti da se zakonski granične vrijednosti za prijenos kemikalija ne poštuju u masnoj ili vrućoj hrani”, veli.

Također treba izbjegavati zamrzavanje ili odmrzavanje u mikrovalnoj pećnici. Osim toga, jednokratna ambalaža nije proizvedena za trajnu uporabu i ponovljeno korištenje.

“Čak i kada bi se zamrznula hrana poput kolača ili voća, preporučujemo izbjegavanje daljnje uporabe iz predostrožnosti, čak i ako je vjerojatnost kemijskog prijelaza znatno niža nego kod vruće, masne juhe”, kaže Hülsmann.

Općenito, to ovisi o tome skladištite li hranu u hladnjaku, zamrzivaču ili ostavi. Osim toga, trebali biste koristiti samo one spremnike koji su prikladni za grijanje. Zakonski propisi KAŽU da se doze označavaju u skladu s tim, piše Slobodna Dalmacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!