Zelene ili crne masline: Koje su bolje?

Lifestyle 11. lis 202207:15 0 komentara
Shutterstock

Masline se stoljećima uzgajaju u Grčkoj, Italiji i Španjolskoj, a ne samo da su dobre za jelo same po sebi, nego se i beru za dobivanje ulja koje se danas koristi u cijelom svijetu.

Ali koja je razlika između crnih i zelenih maslina? Na gastronomskoj razini, zelene imaju tendenciju da se skuhaju i zatim pune, obično češnjakom i sušenim rajčicama.

Crne masline jednostavno se koriste u svojoj prirodnosti za začinjavanje pizza ili salata. No, postoji li doista tako velika nutritivna razlika između zelenih i crnih maslina?

Okus i nutritivne vrijednosti

Glavna razlika između crne i zelene masline ovisi o berbi. Zelene masline beru se prije nego što su potpuno zrele, ostavljajući im čvršće meso i jači okus.

Crne masline se beru kada su plodovi na stablima potpuno zreli, zbog čega je boja toliko različita.

To ne znači da su sigurne za jelo, stoga je dobro izbjegavati uzimanje zrelih maslina sa stabala i jesti ih sirove jer će imati vrlo gorak okus.

Zapravo, prema Sveučilištu u Kaliforniji, i zelene i crne masline moraju se preraditi prije nego što se mogu sigurno konzumirati.

Na nutritivnoj razini, dakle, zapravo nema razlike između zrelih i nezrelih maslina, već samo male promjene u okusu između zelenih i crnih plodova.

Osim toga, obje su vrste prepune antioksidansa i protuupalnih hranjivih tvari te su prekrasan izvor zdravih bakterija za vaša crijeva, prenosi Novi list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!