Ova katedrala zapošljava mačke: Napravili su im ulaz još u 14. stoljeću

Ljubimci 30. kol 202306:46
Evan Dawson / Alamy / Alamy / Profimedia

U srednjovjekovnim danima katedrale bi bile preplavljene miševima i štakorima. Kako bi štetočine držale pod kontrolom, veličanstvena katedrala u Exeteru - službeno poznata kao crkva Svetog Petra u Exeteru - stoljećima je zapošljavala mačke.

U stvari, čak su ugradili mačji ulaz na jedna od vrata, izdubivši otvor veličine mačke u drvo. Ovaj simpatični znak cijenjenog stanara mačke fascinirao je internet. Postoje čak i povijesni dokazi koji pokazuju da su bile dobro plaćene za svoje lovačke usluge.

Katedrala u Exeteru građena je kroz nekoliko stoljeća srednjovekovnog perioda. Ima dvije normanske kule koje datiraju iz 1114., odnosno 1133. godine. Kupola iz 13. stoljeća ima dekadentni drveni plafon. Veći dio kamene građevine podignut je u 14. stoljeću, uključujući i veličanstveni rezbareni biskupski tron.

S obzirom na veličinu ovog vjerskog centra, bilo je potrebno mnogo ruku da bi on mogao nesmetano raditi. Među pomagačima su bili čuvari – radnici katedrale koji su nadgledali stvari kao što je zvono i ceremonijalna odjeća. Čini se da je još jedna posebna dužnost bila plaćanje katedralne mačke.

Ove korisne mačke imale su drevni mačji preklop, rupu urezanu u vrata Sjevernog tornja. To je vodilo unutar katedrale, ispod veličanstvenog srednjovjekovnog astronomskog sata gdje bi mačka mogla bježati u potrazi za miševima.

U zamjenu za uslugu, mačka je bila dobro plaćena. Od 1305. do 1467. godine mačja plaća se pojavljuje u zapisima katedrale. Trinaest penija po četvrtini davano je “čuvarima i mački” ili “za mačku”, prema nekim bilješkama. Mačju plaću, koja je iznosila jedan peni tjedno, vjerojatno je koristio njen gazda.

Kako prenosi MyModernMet, dvije mačke su možda čak bile na platnoj listi kada su se davanja udvostručila na 26 penija između 1363. i 1366. godine.

Exeterova duga povijest radnih mačaka nadilazi srednjovjekovni period. U Drugom svjetskom ratu neplaćena mačka po imenu Tom lutala je crkvom. Iako je Tom vjerojatno izbjegao bombe koje su oštetile dijelove crkve, izgubio je oko nakon što se susreo sa sovom. Bio je toliko cijenjen zbog svog rada da je Tomov lik uklesan u kamenu u obnovljenoj kapeli Svetog Jakova. Danas katedralna mačka po imenu Audrey – dugodlaka narančasta ljepotica – još uvijek koristi najstariji prolaz na svijetu, slijedeći stope svojih prethodnika.

Otvor za mačke iz 14. stoljeća na vratima Exeter katedrale puštao je radne mačke da ulaze i izlaze stoljećima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.