Novo istraživanje: Doručak u ovo vrijeme smanjuje težinu i krvni tlak

Magazin 03. pro 202322:31 0 komentara
Aleksei Potov/Shutterstock

Novo istraživanje sugerira da jedna znanstveno potkrijepljena metoda mršavljenja omogućuje ljudima hranu u kojoj uživaju, a istovremeno nudi disciplinirane parametre koji olakšavaju održavanje.

Kao bonus, ovaj pristup također pokazuje zdrave učinke na zdravlje srca snižavanjem krvnog tlaka.

To je zaključak nedavne istraživačke studije objavljene 24. studenog 2023. u časopisu Nutrients. Istraživači su analizirali postojeće podatke iz nekoliko prošlih studija koje su uključivale osobe s prekomjernom težinom kako bi istražili potencijalne doprinose povremenog posta u usporedbi s tradicionalnom dijetom.

Otkrili su da je uključivanje obroka u određeno vrijeme rezultiralo znatno većim smanjenjem tjelesne težine u usporedbi sa samim ograničenjem kalorija. Povremeni post, koji može uključivati ​​jedenje tijekom određenih sati ili čak suzdržavanje od jela nekoliko dana u tjednu, posebno je proučavan u kontekstu dnevne prehrane unutar određenog vremenskog okvira.

Istraživači su također istraživali učinke prozora prehrane koji u prosjeku traje od šest do 10 sati u kombinaciji sa smanjenjem kalorija na tjelesnu težinu i druge metaboličke čimbenike. Dodatno, ispitali su tri različita prozora jedenja na temelju toga kada je jelo počelo – rano, kasno ili neodređeno – kako bi procijenili utjecaj vremena.

Nalazi su otkrili da su pojedinci koji su počeli jesti ranije, prije 11 sati ujutro – i posljedično ranije završili svoj vremenski okvir za jelo – doživjeli nešto veći gubitak težine, iako je bilo koji oblik prehrane u određeno vrijeme bio učinkovitiji od jednostavnog smanjenja kalorija, prenosi The Healthy.

Početak okvira prehrane prije 11 sati također je pozitivno utjecao na krvni tlak, što je bila korist koja nije primijećena kada su obroci počinjali kasnije. Međutim, tim sugerira da bez obzira na to kada pojedinac prekine noćni post, mnogi ljudi mogu imati koristi od određenog vremenskog okvira za jelo od šest do 10 sati.

Zašto se post čini učinkovitijim za mršavljenje od jednostavnog smanjenja kalorija? Prema studiji, to se može pripisati “prelasku sa skladištenja masti na sagorijevanje masti” koji se događa šest do osam sati nakon početka posta. Ovaj prekidač pokreće iskorištavanje masnih kiselina i ketona, što znači da se mast troši i pretvara u energiju.

Studija sugerira da raniji počeatk jedenja može imati malu prednost jer, kako objašnjavaju istraživači, “hormoni koji su važni za regulaciju metabolizma postižu vrhunac lučenja ujutro.” I, općenito, ponovljena istraživanja pokazuju da vremenski ograničeni prozori posta općenito dovode do nenamjernog smanjenja kalorija koje pojedinac konzumira.

Smanjenje kalorija, kažu istraživači, pokazalo se da još uvijek pomaže u smanjenju krvnog tlaka, reguliranju glukoze i poboljšanju profila kolesterola kod osoba s prekomjernom težinom, bez obzira na vrijeme kada su jeli.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!