Pet supernamirnica koje imaju neočekivane nuspojave

Magazin 09. lis 202318:41 0 komentara
Yulia Khlebnikova

Konzumiranje "super namirnice" može biti odličan način da se unesu antioksidansi ili drugi hranjivi sastojci, ali nedavna istraživanja sugeriraju da samo zato što je hrana "super" ne znači da je savršena.

Zapravo, neke popularne supernamirnice uzrokovati prilično neugodne simptome.

Nedavna analiza koju je proveo YorkTest ustanovila je na uzorku od 12.000 testova osjetljivosti na hranu da neke namirnice koje smatramo veoma zdravim imati suprotan efekt.

Za razliku od alergija na hranu – ozbiljnog stanja koje može rezultirati opasnim reakcijama kao što je anafilaksija – osjetljivost na hranu uzrokovana je poremećajem digestivnog sustava, jednostavno neka hrana nam ne odgovara i ne možemo je probaviti. Ove vrste osjetljivosti mogu biti rezultat genetike, faktora okoline ili životnih navika.

“Osjeljivost na hranu može se manifestirati kroz širok spektar nespecifičnih simptoma različitog intenziteta”, kaže dr. Elena Salagean, liječnica i konzultantica za alergije u Holistic Allergy centru u Velikoj Britaniji.

“Zbog toga ih je teže dijagnosticirati. Simptomi uključuju nadutost, mučninu, različite stupnjeve bola u trbuhu, proljev, žgaravicu, glavobolju, mentalnu maglu, svrab i osip na koži.”

The Healthy je detaljnije proučio rezultate izvještaja i napravio listu pet namirnica za koje mislimo da su jako zdrave, ali mogu izazvati intoleranciju:

Chia sjemenke

Chia sjemenke sadrže umjerenu količinu salicilata, prirodnog kemijske tvari koja se nalazi u nekim biljkama – uključujući neko voće, povrće i začine. Dr. Salagean kaže da salicilati mogu izazvati simptome intolerancije na hranu ili u nekim slučajevima čak astmu i simptome slične alergijama.

Chia sjemenke također sadrže lektine, koji kod nekih ljudi također izazivaju intoleranciju. Lektini su proteini prisutni u ugljikovim hidratima različitih biljnih namirnica, uključujući grah, leću, soju i kikiriki. Iako su istraživanja još ograničena, stručnjaci tvrde da su lektini povezani s netolerancijama na hranu kod nekih osoba, s obzirom na to kako se ovi proteini probavljaju u crijevima, posebno kod onih koji već imaju probleme s probavom.

Godži bobice

Slično chia sjemenkama, godži bobice sadrže umjerenu količinu lektina. Kuhanje određenih namirnica koje sadrže lektine može pomoći da intolerancija bude manja. Međutim, s obzirom na to da su godži bobice već sušene, sadržaj lektina u ovoj superhrani može izazvati neugodu bez obzira na način pripreme. Godži bobice također sadrže salicilate – ali za razliku od chia sjemenki, salicilati su veoma visoki u godži bobicama, prneosi City Magazine.

Studija iz 2012. godine objavljena u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology također je napomenula da godži bobice mogu biti okidač za alergije na hranu ako se konzumiraju u kombinaciji s rajčicom, duhanom, orašastim plodovima.

Lan

Iako su istraživanja iz 2010. godine sugerirala da je alergija na lan neobična, pregled iz 2016. godine u Europskom časopisu za alergije i kliničku imunologiju zaključio je da reakcije na sjemenke kao što su lan mogu biti rezultat kontaminiranih alergena poput plijesni i peluda. Lan može biti izvor reakcija s drugim namirnicama kao što su kikiriki, soja, repica i pšenica.

Mayo Clinic napominje da osoba može također doživeti neugodu ako konzumira previše lanenih sjemenki bez dovoljno vode da bi pomogla tijelu da ih probavi. Lan je bogat vlaknima, i konzumiranje previše vlakana bez dovoljno vode može izazvati nadutost, plinove i proljev.

Brusnice

Brusnice su još jedna supernamirnica bogata salicilatima. Konkretno, blog sustava za zdravstvo Mount Sinai navodi da brusnice sadrže salicilnu kiselinu, koja se također nalazi u aspirinu i koristi se kao topički agens za liječenje nekih vrsta akni.

Ako osoba ima alergiju ili netoleranciju na salicilnu kiselinu, brusnice također mogu izazvati neugodne simptome.

Zeleni čaj

Iako je zeleni čaj poznat kao supernamirnica, ovaj čaj sadrži tanine koji su poznati po izazivanju reakcija kod potrošača.

“Slično crvenom vinu, tanini mogu izazvati probleme s probavom i glavobolje kod nekih osoba”, kaže dr. Salagean.

Tanini mogu iritirati probacni trakt, dovodeći do problema kao što su proljev i bolovi u trbuhu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!