Holivudski glumci i scenaristi prosvjeduju za veće plaće

Magazin 15. srp 202307:18 0 komentara
REUTERS/Mike Blake

Poznati holivudski glumci pridružili su se u petak filmskim i televizijskim scenaristima na prvim takvim prosvjedima u 63 godine skandirajući ispred velikih studija tražeći veće plaće u eri streaminga i ograničavanje upotrebe umjetne inteligencije-AI.

Prosvjedi su nastavak pritiska od svibnja na medijsku industriju, vrijednu više milijardi dolara dok se bori sa “seizmičkim promjenama” u poslovanju.

U New Yorku i Los Angelesu glumci su marširali ispred ureda Netflixa Inc., Paramount Globala i drugih kompanija, izražavajući zahtjeve za višim naknadama za glumce iz radničke klase i druge dobitke.

“Imamo stari ugovor za novu vrstu posla i jednostavno ne funkcionira za većinu ljudi”, rekla je glumica Susan Sarandon ispred ureda Warner Bros Discoveryja u New Yorku. “Korporativna pohlepa koju su studiji pokazali jako je otežala ljudima da žive”, dodala je.

Osim poznatih glumaca, većina od 160 000 članova sindikata su ipak manje poznata lica.

“Većina nas je srednja klasa glumaca i pisaca, i samo želimo imati mogućnosti raditi stvari koje i svi drugi imaju u životu, posjedovati domove i imati obitelji, i plaćati troškove”, poručila je glumica Caitlyn Knisely na platou Paramount Picturesa u Los Angelesu.

Diljem grada ispred sjedišta Netflixa demonstranti su skandirali “Netflix plati!”

Predsjednica sindikata SAG-AFTRA-e Fran Drescher, bivša zvijezda TV serije “Dadilja”, pridružila se također prosvjedima, povezujući ih sa širim porastom radničke aktivnosti u SAD-u, u sklopu kojih sindikati diljem zemlje zauzimaju oštrije stavove u pregovorima s tvrtkama uključujući Amazon.com i Starbucks.

“Ako ne preuzmemo kontrolu nad ovom situacijom od ovih pohlepnih megalomana, svi ćemo biti u opasnosti da ostanemo bez sredstava za život”, rekla je Drescher.

Savez filmskih i televizijskih producenata (AMPTP), grupa koja pregovara u ime Netflixa, Walt Disney Co i drugih studija, objavili su da su ponuđena značajna povećanja kompenzacije članovima sindikata SAG-AFTRA-e i i udruženja Writers Guild of America (WGA).

Izvori bliski studijima također tvrde da se tvrtke suočavaju s izazovnim vremenom. Mnogi streaming servisi tek trebaju ostvariti profit nakon što su potrošili milijarde dolara na programe za privlačenje publike.

Disney, Comcast Corp’s NBCUniversal i Paramount izgubili su na stotine milijuna dolara od streaminga u posljednjem kvartalu, a istodobno porast online videa smanjio je prihod od televizijskih oglasa jer se i tradicionalna TV publika smanjuje, a prodaja kino ulaznica ostaje ispod razine prije pandemije.

Sindikati traže jamstva da njihova radna mjesta neće zamijeniti generativna umjetna inteligencija, na što su im studiji predložili plaćanje glumcima za jedan dan rada i korištenje njihovih digitalnih slika zauvijek, ali su rekli da je to lažno.

Obustava rada glumaca i drugih u Kaliforniji i šire pogađa i ugostitelje, dobavljače rekvizita i druge koji se oslanjaju na holivudsku produkciju, a štrajk pisaca prekinuo je i većinu produkcija za jesensku TV sezonu i zaustavio rad na visokobudžetnim filmovima.

Uključivanje glumaca, očekuje se, zatvorit će preostale produkcije filmova i televizijskih programa sa sjedištem u SAD-u i omesti mnoga inozemna snimanja, te se demonstranti nadaju da će istovremeni štrajkovi glumaca i pisaca pomoći ubrzanju rješenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!