Sklonište Dumovec poziva na akciju! Kujica i štene iz Stobreča trebaju privremeni smještaj

Ljubimci 28. svi 202415:47 0 komentara
Azil Dumovec

Sjećate li se slučaja iz Stobreča gdje je krajem ožujka 69 životinja pronađeno u jako lošim uvjetima? Azil Dumovec sad poziva na udomljenje kujice i šteneta koji trebaju smještaj do okončanja postupka koji se vodi protiv njihova vlasnika, a u zagrebačko sklonište stigli su upravo iz Dalmacije.

“Protiv psihijatra koji se u tom splitskom naselju bavio uzgojem pasa, podignuta je kaznena prijava, a istraga još uvijek traje. Mi smo prema dogovoru s veterinarskom inspekcijom 18. travnja u Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba primili kujicu s dva šteneta. Bili su u jako lošem stanju. Pokazivali su znakove velikog straha od ljudi. Odmah su cijepljeni i očišćeni od parazita, no nakon četiri dana boravka u izolaciji ispostavilo se da je štenad bila zaražena parvovirusom. Zbog toga je jedno štene umrlo, a drugo smo izliječili u suradnji s kolegama na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Kako bi se kujica Alfa i štene Balto osjećali što sigurnije, povlačili su se u unutrašnjost boksa. Svaki susret s ljudima izazivao im je ogromnu nelagodu, pa smo odlučili sve raditi polako i s mnogo strpljenja. Kad smo osjetili da su se psi navikli na našu prisutnost, naš timaritelj Ivan počeo je ulaziti u njihov boks i davati im hranu. Vjerovali su mu i iz dana u dan se kraj njega osjećali sve opuštenije. U takvim situacijama ništa se ne smije raditi na silu, pa smo strpljivo čekali da nam psi sami počnu prilaziti. Kako su postajali sve sigurniji i znatiželjniji, okuražili su se dolaziti nam. Bio je to dobar znak! Znali smo da uz kvalitetne poticaje mnogo toga mogu postići.

Njihovu daljnju socijalizaciju nastavila je naša trenerica pasa Marija. Prvo je počela raditi s Alfom, a potom i s Baltom. Prihvatili su je kao svoju od prvog dana. Ona se oduševila njihovom željom za učenjem i brzinom kojom svladavaju nove stvari. Trebao im je samo čovjek koji će prepoznati njihov potencijal.

Azil Dumovec
Azil Dumovec
Azil Dumovec

Alfa ima šest godina, a Balto četiri mjeseca. Oboje su jučer uređeni i sada su spremni za privremeno udomljenje. I dalje su oprezni, no bit će jako privrženi svojem čovjeku, pogotovo Balto koji je s nama počeo graditi zdrav odnos s ljudima.
Za privremene udomitelje tražimo ljude koji imaju iskustva u radu sa psima. Oni trebaju slobodu, ali i posvećenost ljudi koji će im zadavati zadatke, izvoditi ih u šetnje i s njima se igrati.

Psi će na privremenom udomljenju biti do okončanja postupka koji se vodi protiv njihova vlasnika.

Budući da postoje tvrdnje da psi nose gene vuka, na Veterinarskom se fakultetu radi istraživanje njihovih gena kojima će se to potvrditi ili opovrgnuti.
Ako Alfi ili Balti možete pružiti privremeno udomljenje kakvo im je potrebno, javite nam se na e-adresu: [email protected]”, stoji u objavi Azila Dumovec.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!