Google će 4. siječnja milijunima korisnika isključiti kolačiće, evo što to znači za vas

Tehnologija 16. pro 202309:16 0 komentara
Pexels

Oni su jedni od najvećih kršitelja privatnosti na webu, no, od 4. siječnja, Google počinje isključivati kolačiće trećih strana, nametljive računalne datoteke koje prate vaše ponašanje. Tehnološki div nasumično odabire jedan posto korisnika Chromea diljem svijeta, otprilike 30 milijuna ljudi, kako bi bili prvi koji će koristiti značajku nazvanu "Tracking Protection."

Google će ograničiti web stranice u korištenju kolačića trećih strana za praćenje korisnika dok surfaju webom, a evo što ta promjena znači za vas i hoćete li morati nešto poduzeti kada stupi na snagu.

Ako se nalazite u jedan posto nasumično odabranih, 4. siječnja ćete vidjeti obavijest na Chrome pregledniku, piše Daily Mail.

“Vi ste među prvima koji isprobavaju Tracking Protection, značajku koja ograničava web stranice u korištenju kolačića trećih strana za praćenje.”

Promjena će se automatski odvijati pa će se tijekom surfanja webom kolačići trećih strana automatski ograničavati, čime će se smanjiti mogućnost praćenja vaše aktivnosti.

Google planira potpuno eliminirati upotrebu kolačića trećih strana kada Tracking Protection stigne za sve korisnike u drugoj polovici 2024. godine.

“Kada je u pitanju poboljšanje privatnosti na webu, posao nikada nije završen”, izjavila je tvrtka.

“Zato u Chromeu nastavljamo ulagati u značajke koje štite vaše podatke i pružaju veću kontrolu nad njihovim korištenjem”, dodali su.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!