Mladi hrvatski robotičari plasirali su se na važno natjecanje, ali trebaju pomoć

Solarni punjač za mobitele projekt je s kojim su se mladi robotičari iz Prigorja Brdovečkog plasirali na Svjetsko prvenstvo u Maroku. S ovim projektom su bili i na državnom natjecanju i osvojili 2. mjesto, a bili su i najbolja hrvatska ekipa na regionalnom natjecanju First LEGO League u Ljubljani.

“Bilo je baš super sudjelovati, konkurencija je bila velika. Ekipe su bile super, morali smo se jako potruditi. Sretna sam što smo došli do ovdje i nadam se da ćemo ostvariti dobar plasman i u Maroku”, kazala nam je Nika Kolarić, jedna od desetero članova ove uspješne ekipe.

Pojašnjavajući od čega se sastoji njihov projekt i za što je namijenjen, Noa Varga je kazao:

“Glavni dio njega je boks koji smo napravili od čeličnog lima. Gore se nalazi solarni panel koji u idelanim uvjetima može proizvesti 24 V koje idu do regulatora. On regulira protok struje kroz utikače. Naša mjerila su pokazala da mobitelu treba oko 2 minute za 1 posto. Ovo naravno nije namijenjeno za punjenje do kraja nego za hitne slučajeve i da bude na javnim prostorima.”

Odlazak na natjecanje ukupno stoji 15.000 eura. Pola iznosa će financirati roditelji, sponzori, donatori, općina, županija, ali nedostaje im još pola iznosa.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.