FOTO/VIDEO Mnogi su sinoć vidjeli svjetleće objekte na nebu. Što je to bilo?

Tehnologija 07. svi 202108:49 > 09:08 2 komentara
starlink
Screenshot Dalmacija danas

Širom Hrvatske u četvrtak navečer na nebu su se mogli vidjeti svjetleći objekti u pravilnoj fomraciji. Prema riječima onih koji su ih vidjeli, riječ je o desecima svjetlećih objekata koji su nebom prošli u pravilnoj putanji.

Pojava se mogla vidjeti oko 21 sat. Dalmacija danas piše da posebno dobro vidjelo iz gotovo cijele Dalmacije. Jasno, odmah su se na društvenim mrežama proširile priče o NLO-ima i slične teorije.

No, stvar je puno jednostavnija. Nisu svemirci, nego Elon Musk. Riječ je o mreži komunikacijskih satelita Starlink tvrtke SpaceX Elona Muska.

Sateliti su gusto grupirani dok se pomoću vlastitih ionskih motora polako penju na konačnu orbitu od 550 kilometara visine, jureći brzinom od oko 28.000 km/h. Nakon što se pozicioniraju, više neće biti toliko uočljivi te će se ravnomjerno rasporediti oko cijelog opsega planeta Zemlje. Novih 60 satelita Starlink lansirano je s Floride 4. svibnja. U trenutku kada su bili vidljivi s našeg područja nalazili su se na visini od oko 220 kilometara i kretali su se brzinom od oko 27.000 km/h.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.