Nova prijevara na društvenim mrežama, nemojte otvarati ove linkove

Tehnologija 08. kol 202109:10 0 komentara
mobitel, telefon, Android
Pixabay / Ilustracija

Korisnici Androida iPhone uređaja trebali bi biti posebno oprezni kada prime određene URL linkove, upozoravaju stručnjaci, navodeći da otvaranje krivih poveznica može uzrokovati ozbiljnu štetu na njihovim uređajima.

Ako vam je netko poslao kratki URL link, dobro razmislite hoćete li kliknuti na njega. Sigurnosni stručnjaci upozoravaju da se skraćivači URL -ova koriste za širenje zlonamjernog softvera na Android uređaje. Zloglasni softver koji se distribuira na Android telefone uključuje SMS trojance i zlonamjerni softver koji može dovesti do krađe bankovnih podataka, a u konačnici i do krađe novca.

Sigurnosna prijetnja istaknuta je u objavi Lukasa Stefanka, istraživača zlonamjernih softvera u tvrtki ESET. Stefanko je objasnio da neki skraćivači URL -a koriste “agresivne” tehnike oglašavanja i reklamiranja pa kada netko klikne na sumnjivu poveznicu koja se pojavi, može korisnika preusmjeriti do opasnih web stranica.

Stefanko je objavio i primjere nekih takvih sumnjivih linkova.

ESET

Stefanko pojašnjava da primjeri agresivnog oglašavanja uglavnom izgledaju zastrašujuće za korisnike koji potom brzo kliknu na sumnjive URL linkove. Neki od takvih primjera uključuju oglase u kojima se navodi da je uređaj zaražen opasnim virusom te oglase u kojima se navodi da će korisnik osvojiti neku vrijednu nagradu ako klikne na poveznicu u nastavku.

No, takve poveznice ne biste trebali otvarati jer mogu predstavljati različite prijetnje koje mogu uzrokovati veliku štetu. Osim toga, pripazite i kada preuzimate aplikacije koje blokiraju oglase jer postoji niz lažnih takvih aplikacija koje zapravo kriju virus.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!