Smije li laptop biti uključen u struju cijelo vrijeme?

hakeri, hakerski napad, cyber, cyber sigurnost, laptop, kompjuter, lozinke
Unsplash (ilustracija)

Je li bolje držati laptop stalno priključen ili ga koristiti i bez toga? Ispada da odgovor nije posve jednostavan.

U nekom trenutku svi korisnici laptopa razmišljaju o istom pitanju: je li loše stalno ostavljati svoj laptop priključenim u struju. To ovisi o nekoliko faktora.

Morate poznavati svoju bateriju

Dvije su glavne vrste baterija koje se koriste u prijenosnim računalima: litij-ionska i litij-polimerna. Iako su različite tehnologije, funkcioniraju na približno isti način, generirajući snagu kretanjem elektrona. Ovaj stalni protok također je potreban da baterija bude zdrava.

Za obje vrste baterija vrijede sljedeće tvrdnje (barem što se tiče modernih prijenosnih računala): 

Baterija se ne može previše napuniti. Ne postoji opasnost od prekomjernog punjenja baterije ako je stalno ostavljate priključenom. Čim dosegne 100 posto, prestat će se puniti i neće se ponovno pokrenuti dok napon ne padne ispod određene razine.

Ako potpuno ispraznite bateriju, oštetit ćete je. Ako bateriju dulje vrijeme potpuno ispraznite, možete je dovesti u stanje dubokog pražnjenja. Ovo može biti kobno, možda je više uopće nećete moći napuniti.

Ipak, ove tvrde ne znače da bi laptop stalno trebao biti priključen. 

Što može oštetiti baterije?

Istina o baterijama na bazi litija jest da su same po sebi nestabilne. Kapacitet počinju gubiti od trenutka kada su proizvedene, a brojni su čimbenici koji ubrzavaju njihov pad.

To uključuje:

  • Cikluse punjenja i pražnjenja. Svaka baterija ima konačan broj puta kada se može napuniti i isprazniti.
  • Razina napona. Što je razina napunjenosti viša (izmjereno u voltima po ćeliji), to je kraći životni vijek baterije.
  • Visoka temperatura, preko 30 Celzijevih stupnjeva. To može nanijeti nepopravljivu štetu.

Posljednja dva čimbenika su ona koja nas ovdje najviše zanimaju. Opsežna studija Sveučilišta Battery istaknula je kako će razina napona i visoke temperature izolirano skratiti život baterije, pa čak i više kad se kombiniraju.

Razina punjenja ili napona

Litij-ionske baterije pune se do 4,20 volta po ćeliji, što iznosi 100 posto njenog kapaciteta. Na ovoj razini, baterija će imati životni vijek od 300 do 500 ciklusa pražnjenja.

Svako smanjenje napunjenosti od 0,10 V po ćelijama udvostručuje broj ciklusa pražnjenja, sve dok se ne postigne optimalna razina: 3,90 V po ćeliji, s 2400-4000 ciklusa pražnjenja. Nažalost, na ovoj je razini baterija napunjena tek oko 60 posto. Vrijeme rada bit će malo više od polovice potpuno napunjene baterije.

Toplina

Visoke temperature, koje se obično klasificiraju kao preko 30 Celzijevih stupnjeva, skratit će životni vijek baterije bez obzira na bilo koje druge čimbenike. Jednostavno ostavljanje prijenosnog računala u automobilu po ljetu je loša ideja.

Kada kombinirate visoke temperature s visokim napokon, učinci su još gori. Studija sveučilišta Battery pokazuje da bi baterija pohranjena s 40 posto napunjenosti na 40 stupnjeva imala kapacitet da padne na 85 posto nakon godinu dana.

Čini se da su dokazi jasni. Ako trajno napunite bateriju na 100 posto, polako ćete joj skratiti život. Zadržavanje na 100 posto i izlaganje visokim temperaturama skratit će ga puno brže. I zapamtite, ove visoke temperature nisu samo okolišne. Resursno zahtjevni zadaci poput igranja i video montaže znatno će povećati razinu topline, a korištenje prijenosnika na jastuku ili u loše dizajniranom kućištu zarobit će i tu toplinu.

Treba li laptop biti stalno uključen u struju?

Uništava li baterija priključak na prijenosnom računalu? Da, ali to radi i svakodnevno punjenje. Čini se da industrija ipak nije odlučila za jedan odgovor na to treba li laptop samo bili uključen.

Acer preopručuje da se baterija vadi iz laptopa kada je ne koristimo, Asus, pak, tvrdi da biste bateriju trebali isprazniti bared do 50% svaka dva tjedna, a Dell da nema problema ako laptop stalno ostavljate uključenim u struju. Apple, pak, kaže da njihov laptop ne bi smio biti uključen cijelo vrijeme već da bi trebali naizmjenično koristiti bateriju i priključivati ga na struju. 

Ostavite li prijenosno računalo priključenog u struju, neće uzrokovati kratkotrajnu štetu, ali ako ga ikada budete koristili samo tako, gotovo ćete sigurno ustanoviti da je nakon godinu dana kapacitet baterije znatno smanjen.

Slično tome, ako ga ikad upotrebljavate samo za napajanje baterije, brže ćete proći kroz cikluse pražnjenja baterije. Dakle, najbolje rješenje je kompromis između njih dvoje: nekoliko dana ga koristite na bateriji, a druge neka bude uključen, piše Makeuseof.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.