Trebate li doista stavljati ljepljivu traku na kameru svog laptopa?

Tehnologija 11. kol 202210:20 > 13:12 0 komentara
Oleksiy Boyko / Alamy / Alamy / Profimedia

Bilo da je riječ o poslu ili društvenom životu, sve više se oslanjamo na internet i tehnologiju. No, sve što radimo u online svijetu može biti izloženo i prevarantima pa je stoga važno znati zaštititi svoje podatke i privatnost.

Porast cyber kriminala

Milijuni ljudi svake godine budu pogođeni kibernetičkim napadima, a očekuje se da bi taj broj mogao još rasti. Neke od najčešćih prijevara su one financijske vrste, ali tu je i krađa identiteta kao jedna od ozbiljnijih vrsta prijevara.

Hakeri mogu preuzeti kontrolu i nad kamerom na laptopu, pa je imperativ preuzeti sigurnost u svoje ruke kako bi zaštitili sve važne podatke.

Traka na kameri – paranoja ili zaštita?

Svake godine povećava se broj napada na pojedinačne korisnike i tvrtke koje posjeduju podatke milijuna ljudi.

PROČITAJTE JOŠ

Jedan od čestih načina na koji hakeri dobivaju pristup tuđim osobnim podacima jest slanje e-maila u kojemu se nalazi lažna poveznica putem koje dobiju pristup korisničkom imenu i lozinci korisnika. Osim toga, takve poveznice mogu instalirati i zlonamjerne softvere na vašim računalima putem kojih hakeri mofu dobiti pristup i kontrolu nad računalom.

Programi i alati za daljinski pristup mogu hakerima omogućiti pristup vašoj kameri i pritom mogu omogućiti rad LED indikatora pa neće ni znati da je kamera uključena ili da nešto nije u redu.

Neki prevaranti upravo fotografije i zapise koje dobiju putem kamere na računala koriste da bi ucjenjivali korisnike i iznudili novac koji pojedinici daju kako njihove osobne, u nekim slučajevima i kompromitirajuće snimke, ne bi postale dostupne svima.

Ovakvi napadi mogu uzrokovati financijsku, društvenu i emocionalnu traumu kod ljudi. Prema tome, poduzimanje svih mogućih koraka u svrhu zaštite, uključujući i stavljanje ljepljive trake na kameru računala, ne bi se trebalo smatrati paranojom nego pametnim postupanjem.

Kako se zaštititi?

Sciencelab savjetuje da nikad ne klikate na linkove u sumnjivim mailovima koje primite, bez obzira što pošiljatelj u elektroničkoj poruci tvrdi.

Uz to, investirajte u dobar antivirusni softver koji će održavati vaše računalo čistim i kako bi vaši podaci bili sigurni.

Nemojte instalirati nikakve sumnjive aplikacije ni programe na svojim uređajima jer oni mogu kriti opasne zlonamjerne softvere.

Koristite snažne lozinke koje sadrže kombinaciju raznih simbola, slova i brojeva. Promijenite lozinke svako toliko kako bi ste bili što sigurnije.

I posljednje, stavite ljepljivu traku na kameru svog laptopa. To će osigurati da, bez obira što se dogodi, vaš privatni život ne bude izložen prevarantima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.