Tko je besplatno punio, punio je: Ovi trgovački divovi uveli naplatu za ovu kategoriju vozača

Auto 24. svi 202416:03 1 komentar
Hrvoje Jelavić/Pixsell

Na samim počecima elektromobilnosti mnogima je među adutima za kupnju električnog automobila bilo i – besplatno punjenje. Da, moglo se tada na mnogim lokacijama besplatno napuniti električni automobil, rijetki su naplaćivali punjenje. Omjer se kroz godine lagano mijenjao u korist naplate, pa je sada sve teže naći besplatnu punionicu. Među "posljednjim Mohikancima" bili su Lidl i Kaufland, na čijim su parkiralištima bile punionice bez naplate.

Kako piše autonet, i oni su počeli naplaćivati punjenje električnih i plug-in hibridnih automobila. Stoga se sada treba dobro potruditi za besplatnu struju, jer takve se lokacije mogu na prste nabrojati, a zainteresiranih je puno. Trenutačno je u Zagrebu besplatno punjenje moguće tek u shopping centru City Centar One, na istoku i zapadu grada. Riječ je o AC punjačima kojima se punjenje može pokrenuti putem prijave u besplatnu T-Comovu aplikaciju espoTS ili pak putem RFID kartice koja se može dobiti na info pultu navedenih shopping centara. To su punjači bez kabla, treba imati svoj.

Početkom svibnja, dakle, punjenje električnih automobila počeli su naplaćivati Lidl i Kaufland, koji su ranije to nudili besplatno, ali uz smanjenu brzinu punjenja. Na Kauflandovim punjačima više je opcija. Punjači Terra 54 CJG (snaga 50 kW) su na 11 lokacija. Nešto snažnije Terra 65L (snage 60 kW) punjače možete pronaći na sedam lokacija.

Na čak 31 lokaciji su najsnažniji Terra 124 CCT punjači snage punjenja od 120 kW. AC punjenje naplaćuje se 0,35 €/kWh, odnosno DC punjenje košta 0,45 €/kWh. Proces naplate se obavlja putem pametnog telefona. Potrebno je skenirati QR kod iznad punjača, pa pratiti upute na Kaufland internet stranici e-mobilnosti koja će se otvoriti nakon skeniranja QR koda. Punjenje je moguće pokrenuti i putem nekih drugih operatera, poput Moon eCharge.

Slična je situacija i na punionicama Lidla. Uslugu punjenja možete platiti na dva načina: skeniranjem QR koda ispod konektora (u tom se slučaju plaćanje vrši karticama ili PayPalom) ili putem Roaming mreže partnera (npr. Moon eCharge). U oba slučaja, vršitelj naplate nije Lidl Hrvatska, već eksterni pružatelj usluga. Lidl Hrvatska je u procesu uvođenja naplate putem Lidl Plus aplikacije. Kad ta naplata bude uvedena, Lidl Hrvatska će biti pružatelj usluge e-mobilnosti i vršitelj naplate.

Cijene su iste kao i kod Kauflanda. AC punjenje (snaga najčešće 22 kW, a na nekim lokacijama do 43 kW) je 0,35 €/kWh, dok je cijena DC punjenja (snaga ovisna o lokaciji, do 50 kW) 0,45 €/kWh. Punjenje električnih i plug-in hibridnih vozila i na Kaufland i na Lidl punjačima moguće je tijekom radnog vremena trgovina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare