Variva s mesom: Recepti koje ćete vrlo lako skuhati, a u njima će uživati i vaša djeca

Cooking 13. velj 202414:06 0 komentara
Pexels

Jedno od najčešćih jela koja se pripremaju u našim krajevima su razna variva ili čušpajzi kako ih neki nazivaju. Sezonsko povrće u finoj juhi savršeno nadopunjuje meso. Variva s mesom odličan su primjer jednostavnih, a zdravih i ukusnih jela.

Sastojci u varivima s mesom mogu biti raznovrsni, uključujući svježe meso, sezonsko povrće, i aromatične začine. Jesti se mogu u različitim prilikama od obiteljskih okupljanja do blagdanskih proslava.

Recepti za variva s mesom

Osim što su iznimno ukusna, variva s mesom također su i izuzetno hranjiva. Bogate su proteinima iz mesa, vitamina i minerala iz svježeg povrća te zdravih masti koje dodaju punoću okusu.

Ovakvi obroci pružaju osjećaj sitosti i energije, što ih čini idealnim izborom za hladnije dane ili za obnavljanje snage nakon napornih aktivnosti.

Variva s mesom često se pripremaju prema receptima koji se prenose s generacije na generaciju, no postoje i brojni novi trikovi kako pripremiti najbolji čušpajz.

U nastavku donosimo nekoliko jednostavnih recepata za varivo s mesom.

Goveđe varivo s povrćem

Potrebni sastojci:

– 500 g goveđeg mesa (narezanog na kockice)

– 2 velike mrkve (nasjeckane)

– 2 veće krumpira (nasjeckana na kockice)

– 1 glavica luka (nasjeckana)

– 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)

– sol, papar, vegeta po ukusu

– 1 žlica maslinovog ulja

– 1 l vode

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu. Dodajte luk i češnjak te dinstajte dok ne postanu staklasti.

Dodajte narezano goveđe meso u lonac i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju. Zatim dodajte mrkvu i krumpir u lonac te promiješajte. Ostavite kratko na vatri.

Prelijte sve vodom i pustite da zavrije. Smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri još barem 45 minuta ili dok meso i povrće ne omekšaju.

Posolite, popaprite i dodajte vegetu po ukusu. Ako niste fan vegete, možete dodati začine poput ružmarina, vlasca i bosiljka.

Poslužite toplo uz domaći kruh.

Pileće varivo s tjesteninom

Potrebni sastojci:

– 500 g pilećeg mesa (narezanog na kockice)

– 1 veza mrkve (nasjeckana)

– 1 veća tikvica (nasjeckana)

– 1 glavica luka (nasjeckana)

– 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)

– 100 g tjestenine po izboru

– sol, papar, začini po ukusu

– 1 žlica maslinovog ulja

– 1 l pilećeg temeljca

Priprema:

U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i češnjak te dinstajte dok ne postanu mekani.

Dodajte narezano pileće meso u lonac i pržite dok ne postane lagano smeđe. Pazite da ne zagori.

Dodajte mrkvu i tikvicu u lonac te promiješajte pa ostavite da se kratko okusi sjedine.

Ako želite, možete malo smanjiti vatru, poklopiti lonac i ostaviti tako pet minuta uz miješanje. Na ovaj način će se još bolje prožeti okusi.

Nakon toga prelijte sve pilećim temeljcem i pustite da zavrije. Možete koristiti kocku temeljca u vodi ili domaći temeljac.

Dodajte tjesteninu u juhu i kuhajte prema uputama na pakiranju, ali možda do dvije minute kraće kako se tjestenina ne bi raskuhala.

Posolite, popaprite i dodajte začine po ukusu.

Poslužite toplo.

Svinjsko varivo s graškom

Potrebni sastojci:

– 500 g svinjskog mesa (narezanog na kockice)

– 300 g smrznutog graška

– 1 veća paprika (nasjeckana)

– 1 glavica luka (nasjeckana)

– 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)

– sol, papar, začini po ukusu

– 1 žlica maslinovog ulja

– 1 litra svinjskog ili povrtnog temeljca (kocka temeljca u litri vode)

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu. Dodajte luk i češnjak te dinstajte dok ne omekšaju. Dodajte narezano svinjsko meso u lonac i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju.

Pazite da ne zagori, a po potrebi i poklopite lonac kako bi se svinjetina u vlastitom soku pržila.

Dodajte papriku i grašak u lonac te promiješajte. Prelijte sve temeljcem i pustite da zavrije.

Kada zavrije smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri još barem 40 minuta ili dok meso ne omekša.

Posolite, popaprite i dodajte začine po ukusu.

Poslužite toplo uz kruh ili krušne kocke.

Varivo od junetine s vinom

Potrebni sastojci:

– 500 g junetine (narezane na kockice)

– 2 velike mrkve (nasjeckane)

– 2 veća krumpira (nasjeckana na kockice)

– 1 glavica luka (nasjeckana)

– 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)

– 200 ml crnog vina

– 2 žlice maslinovog ulja

– 1 lovorov list

– sol i papar po ukusu

– 1 l goveđeg temeljca

– svježi peršin (za posipanje)

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pržite dok ne postanu staklasti.

Dodajte narezanu junetinu u lonac i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju sa svih strana.

Kada je meso prženo, dodajte nasjeckane mrkve i krumpir u lonac. Nastavite pirjati sve zajedno još nekoliko minuta. Po želji poklopite lonac kako bi se okusi bolje stopili zajedno.

Nakon toga, dodajte crno vino u lonac. Pustite da vino prokuha i kuhajte nekoliko minuta kako bi alkohol ispario.

Sada dodajte goveđi temeljac u lonac. Dodajte lovorov list, sol i papar po ukusu. Promiješajte sve sastojke.

Pustite da varivo kuha na laganoj vatri oko 1,5 do 2 sata, dok meso ne postane mekano i sočno, a povrće kuhano.

Nakon što je varivo gotovo, poslužite ga toplo, posipano svježim peršinom za dodatni okus i ukras.

Pureće varivo s lećom

Potrebni sastojci:

– 500 g purećeg mesa (narezanog na kockice)

– 200 g crvene leće (isprane)

– 1 veća mrkva (nasjeckana)

– 1 manja tikvica (nasjeckana)

– 1 glavica luka (nasjeckana)

– 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)

– sol, papar, začini po ukusu

– 1 žlica maslinovog ulja

– 1 l pilećeg ili povrtnog temeljca

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu. Dodajte luk i češnjak te dinstajte dok ne postanu mekani. Dodajte narezano pureće meso u lonac i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju.

Zatim dodajte mrkvu, tikvicu i leću u lonac te promiješajte.

Prelijte sve temeljcem i pustite da zavrije. Smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko 30-40 minuta ili dok meso ne omekša, a leća skuha.

Posolite, popaprite i dodajte dodatne začine po ukusu.

Poslužite toplo.

Zaključak

Variva s mesom su ukusna jela i simbol topline doma. Njihova raznolikost, od goveđih i pilećih variva do svinjskih i junećih pruža mnogo mogućnosti za istraživanje i uživanje u bogatstvu okusa. Iskušajte razna mesa, razno povrće i začine jer ćete teško pogriješiti s ovim ukusnim tradicionalnim jelom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!